Quick väntas bli friad för sista mordet

Riksåklagaren har kallat till presskonferens

NYHETER

I dag klockan 10.30 håller riksåklagaren presskonferens om granskningen av de åtta mordfallen där Sture Bergwall, som tidigare kallade sig Thomas Quick, har blivit dömd oskyldig.

Bergwall är redan friad för sju av fallen och samma sak väntas nu ske även i det åttonde.

Åklagaren kommer sannolikt att lägga ner åtalet och därefter kommer tingsrätten fatta det formella beslutet om en friande dom.

Sista mordärendet läggs ner i morgon.

Det mordärende som återstår gäller 15-årige Charles Zelmanovitz som försvann efter en skoldans i Piteå 1976.

Först 17 år senare hittade en älgjägare skelettdelar från kroppen.

Läste om benfynden

Vittnesmålen pekade på att 15-åringen varit alkoholpåverkad och haft en dispyt med en person. Han gav sig ut på en promenad. Inget tydde på att han blivit utsatt för något brott. Det mest sannolika bedömdes vara att han gått vilse och frusit ihjäl denna kalla novembernatt.

Men Sture Bergwall, som då kallade sig Thomas Quick, läste om benfynden i en tidningsnotis. Därefter dröjde det inte länge innan han erkände att han rövat bort, dödat och styckat pojken.

Fallet blev det första där Quick fälldes för mord. Domen kom 1994.

Advokat Thomas Olsson, som företräder Bergwall, säger till Aftonbladet att det inte finns några alternativ till vad åklagaren kommer meddela i dag.

– De kommer att lägga ner Zelmanovitz.

Ansökte om resning

I det här fallet var det chefsåklagare Bengt Landahl, riksenheten för polismål i Göteborg, som ansökte om resning.

I hans granskning framgick att det att "redan resultatet av den tekniska undersökningen är sådant att det starkt kan ifrågasättas om det alls finns underlag för ett påstående att ett brott har begåtts."

Vid den tid som förundersökningen pågick mot Quick var denne svårt psykiskt sjuk. Han var på Säters sjukhus för teapi.

– Medicineringen var så stark att han kan beskrivas som neddrogad, säger Bengt Landal i resningsansökan.

Kritisk

Han uttalade sig även kritiskt om både åklagaren Christer van der Kwast och försvarsadvokaten som då var Gunnar Lundgren:

– Den påtalade passiviteten från parterna att peka på alternativa händelseförlopp talar för att åklagaren inte i tillräcklig utsträckning iakttagit sin objektivitetsplikt och att försvararen inte verkat med den omsorg och noggrannhet som uppdraget krävt. Rätten har därmed inte fullt ut haft möjlighet att pröva riktigheten av Bergwalls erkännande.

Hovrätten för Övre Norrland beviljade resning. Chefsåklagare Håkan Nyman vid åklagarkammaren i Luleå har därefter handlagt frågan om en ny rättegång. Men om Thomas Olssons bedömning är riktig blir det ingen ny rättegång utan endast ett nytt friande.

FAKTA

Quick fälldes för åtta mord

2008 tog Sture Bergwall tillbaka alla erkännanden av de åtta mord han dömts för. Han har därefter friats för dem i takt med att han beviljats resning. Fallen är:

• Yenon Levi, 24 år, hittas död 1988. Quick döms 1997, frias 2010.

 • Therese Johannesen, 9 år, försvinner 1988. Quick döms 1998, frias 2011.

•  Johan Asplund, 11 år, försvinner 1980. Quick döms 2001, frias 2012.

 • Trine Jensen, 17 år, hittas död 1981. Gry Storvik, 23 år, hittas död 1985. Quick döms 2000, frias 2012.

• Marinus och Janni Stegehuis mördas 1984. Quick döms 1996, frias 2013.

 • Charles Zelmanovits, 15 år, försvinner 1976, hittas 1993. Quick döms 1994. Resning beviljad. I dag offentliggör åklagaren beslutet om hurvida även detta åtal ska läggas ner.

De tidigare domarna

• Den vårdperiod som nu pågår inleddes efter en dom 1991 då Thomas Quick, som Sture Bergwall då kallade sig, fälldes för grovt rån, grov stöld och stöld. Efter några år inom vården började han erkänna vad som sammanlagt skulle bli ett 30-tal mord.

• 1970 dömdes han till sluten psykiatrisk vård första gången. Brotten var ofredande, otukt med barn och otuktigt beteende.

• 1973 i maj blev han försöksutskriven och påbörjade studier i Uppsala.

• 1974 i mars följde han med en manlig, ny bekant hem till dennes bostad. Bergwall slog en stekpanna i huvudet på mannen och högg honom ett flertal gånger med kniv. Mannen var mycket nära att dö och händelsen rubricerades som försök till dråp. Men åklagaren beslutade att inte väcka åtal eftersom Bergwall återintogs direkt till den slutna vården.

• 1977 i maj blev han utskriven.