Stor syrgasläcka från sjukhus

Risk för explosionsartad brand

NYHETER

En tank med syrgas gick sönder vid Västervikssjukhus under onsdagskvällen. På grund av explosionsrisken spärrade räddningstjänsten av ett stort område runt tanken.

Enligt de första uppgifterna från polisen var det en tank med lustgas blandat med syre som hade börjat läcka. Detta har nu dementerats av räddningstjänsten som berättar att det i stället var frågan om en läcka av syrgas. Gasen används vanligtvis till patienter på sjukhuset.

– Det är inte farligt att andas in men mycket brandfarligt. Om syrgas kommer i kontakt med en gnista kan det börja brinna explosionsartat, säger Richard Brown, insatsledare på polisen i Västervik.

Polis och räddningstjänst arbetade med att stoppa läckan och ett område av 100 meter kring tanken spärrades av.

Ventil släpper ut gas

En väktare som passerade förbi tyckte att det blåste från tanken och larmade SOS vid tjugo i sex. Läckan kom från en tank som är fem meter lång och två meter bred. Enligt de första uppgifterna ska det vara en ventil som har gått sönder.

– Det var ett tekniskt fel på en säkerhetsventil. Vi skickade fram två kemdykare som var klädda för ändamålet, säger Richard Brown.

Strax innan klockan sju hade räddningstjänsten fått stopp på läckan.