Google: Dina mejl är inte privata

NYHETER

Användare av Gmail kan inte räkna med att deras mejl är privata.

Det slår Google fast i ett uttalande i en skrivelse till en amerikansk domstol, rapporterar brittiska tidningen The Guardian.

I en inlaga till en federal domstol skriver företaget att användarna inte kan vänta sig att deras mejl är privata.

Upptäckten gjordes av konsumentorganisationen Consumer Watchdog - som kallar avslöjandet för "omskakande".

– Google har en gång för alla erkänt att de inte respekterar integriteten. Folk borde ta dem på orden, om du bryr dig om ditt privatliv, använd inte Gmail, säger John Simpson vid Consumer Watchdog.

Försöker avvärja stämning

I inlägget skriver Google: "En person kan inte ha några legitima förväntningar på sekretess när det gäller information som han frivilligt skickar över till tredje part".

Inlagan till den federala domstolen är ett försök från Googles sida att avvärja en grupptalan mot Google - som anklagar sökjätten för att bryta mot avlyssningslagar när mejltrafik analyseras för att rikta annonser till Gmail-användare.

I stämningsansökan står det att företaget "olagligen öppnar, läser och förvärvar innehållet i folks privata e-postmeddelanden", uppger The Guardian.

Fotnot: Dagen efter denna publicering hörde Google av sig genom en pr-byrå: "Vi tar våra användares integritet och säkerhet på största allvar. De senaste rapporterna som hävdar något annat är helt enkelt inte sanna".

ARTIKELN HANDLAR OM