Fängelse för assistansfusk

NYHETER

Örebroföretaget lurade till sig miljontals kronor för personlig assistans som inte fanns.

Både anställda och företagets ledning misstänktes vara inblandade i bluffen.

I dag dömdes företagets vd till fängelse i två år.

Örebroföretaget förmedlade flera hundra personliga assistenter. Enligt förundersökningen betalade Försäkringskassan ut fem miljoner kronor till assistansverksamhet som aldrig utförts. Företagets upplägg har varit att skriva upp tid som assistenter jobbade – trots att det inte skett – och sedan begära ut pengar, skriver TT.

Fattade misstankar

Bolaget bildades 2008 och växte snabbt. Efter några år hade man upp emot 600 anställda och över 100 miljoner i omsättning.

Men när företaget ansökte om konkurs i november förra året fanns bara sju brukare och 52 anställda kvar, skriver Nerikes Allehanda.

I mars 2012 började Försäkringskassan misstänka att det förekom fusk med assistansersättningen och polisanmälde därför bolaget.

I september 2012 häktades fem personer, inklusive ägaren, för grova ekonomiska brott och i mars i år väcktes åtal mot totalt 17 personer. De misstänktes bland annat för grovt bokföringsbrott, grovt bidragsbrott och grovt skattebrott. Försäkringskassan begärde skadestånd på 4,8 miljoner kronor.

Fängelse i två år

Idag föll domen i Örebro tingsrätt. Företagets 37-årige ägare och vd döms till fängelse i två år för bokföringsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Mannen döms också till näringsförbud i tre år.

En 31-årig kvinna döms till villkorlig dom och dagsböter. Hon döms för medhjälp i tre åtalspunkter: två fall av grovt bokföringsbrott, samt försvårande av skattekontroll.

Övriga 15 personer som stått åtalade frias från brott.

Assistansföretaget döms att betala företagsbot på en halv miljon kronor. Försäkringskassans yrkande om skadestånd ogillas av tingsrätten.

Bolaget var verksamt i stora delar av Sverige och det bedrivs fortfarande utredningar kopplade till bolaget. Dagens dom är den första i en särskild satsning mot företag som inleddes för två år sedan av Försäkringskassan.

ARTIKELN HANDLAR OM