Åkessons skräck: Förlorat inflytande

NYHETER

SÖLVESBORG. Hans parti får stöd av över elva procent i Aftonbladet/United Minds senaste mätning.

Men trots de stigande opinionssiffrorna är SD-ledaren Jimmie Åkesson orolig inför valet nästa år.
– Vi riskerar att inte få något inflytande alls, säger han till TT inför dagens sommartal i hemstaden Sölvesborg.

Det är i en intervju med TT som SD-ledaren vädrar sin oro över att partiet kan komma att tappa i inflytande efter valet 2014 – trots att partiet siktar på att få 10-15 procent av väljarstödet. Det är framför allt Kristdemokraternas och Centerpartiets svaga opinionssiffror som bekymrar Åkesson.

- Det finns en risk för att vi får en socialdemokratisk majoritetsregering om två borgerliga partier ramlar ur och då får inte vi något inflytande alls, säger Åkesson till TT.

Inför valet satsar partiet mellan 40 och 60 miljoner kronor på att stärka sin vågmästarroll i riksdagen.

- Att döma av den här mandatperioden kommer vi inte att få något inflytande gratis. Vi behöver bli så pass stora att vi inte kan ignoreras, fortsätter Åkesson.

Kontroversiell bok

I samband med sommartalet ger Jimmie Åkesson även ut sin nya bok ”Satis polito”. En publikation som redan har renderat en polisanmälan. Det är Annika Petzäll, mor till den i fjol avlidne före detta SD-riksdagsledamoten William Petzäll, som anmäler Åkesson för ärekränkning och förtal.

I boken finns bland annat ett avsnitt om Petzälls beteende under riksdagsdebatter. Där beskriver Åkesson 24-åringen som "kraftigt neddrogad, sluddrande" och "kapad av knarkliberala mörkerkrafter", skriver Expressen.

– Vad har han (Åkesson) för anledning att ett år efter Williams död uttrycka sig på det sättet? Det är en kränkning och William måste få den upprättelsen, säger Annika Petzäll till tidningen.

Jimmie Åkesson sommartalar i eftermiddag i Sölvesborg.

ARTIKELN HANDLAR OM