Hackare har knäckt Iphone 5S

Ett fotograferat fingeravtryck är allt som krävs.

Den tyska hackargruppen Chaos Computer Club har lagt upp en film på Youtube som visar hur de knäcker Iphone 5S fingeravtrycksläsare.
NYHETER

Här knäcker hackargruppen Iphone 5S fingeravtrycksläsare. En foto av ett fingeravtryck överfört på en plastfilm är allt som krävs. 

– Men fingeravtrycken är ändå säkrare än våra vanliga pinkoder, säger IT-experten Joakim von Braun.

I nya Iphone 5S kan du låsa upp din mobil och köpa program, musik och filmer med ditt fingeravtryck. Nu påstår sig den tyska hackargruppen Chaos Computer Club (CCC) ha knäckt Iphone 5S fingeravtrycksläsare. Bara två dagar efter att den nya mobiltelefonen släppts ska gruppen ha fotograferat av ett fingeravtryck från en glasskiva och tillverkat ett falskt identitetsfinger. På deras hemsida skriver CCC:s talesperson Frank Rieger att "Det är ren idioti att använda något du inte kan förändra och som du lämnar överallt varje dag som en säkerhetskontroll".

Högre säkerhet

Men den svenske IT-experten Joakim von Braun håller inte med. Han anser att fingeravtrycksläsaren har en högre säkerhet än den vanliga fyrsiffriga pinkoden som gäller för alla de äldre modellerna.

– Det är tråkigt att säkerhetslösningen inte är så stark som man först ger sken åt men jämför man med en vanlig pinkod är detta ändå mycket säkrare, säger han.

Joakim von Braun är inte förvånad över att fingeravtrycksavlösaren redan knäckts.

– Vi vet att den här typen av biometriska säkerhetslösningar som till exempel ögonbottenscanning eller fingeravtryck inte är så säkra som många tror.

Han förordar längre och mer komplicerade lösenord för att öka säkerheten.

– Eller så får man helt enkelt ladda ner någon avancerad applikation som kan erbjuda kryptering, säger han.