Spegel, spegel på berget där ...

... säg vem den smarta ljusfixaren i den mörka byn är

1 av 4
NYHETER

Varde ljus!

Men det är inte Herren som ser till att den norska dalen för första gången kan se vintersolen.

Utan konstnären Martin Andersen.

Den lilla staden tolv mil väster om Oslo är omgiven av höga fjäll.

På grund av Rjukans belägenhet djupt nere i dalen når solen aldrig fram till samhället under fem månader om året, från slutet av september till mars, uppger tidningen Verdens Gang.

Nu ska de omkring 3 500 invånarna för första gången få uppleva vintersol.

5,5 miljoner kronor

För närmare 5,5 miljoner svenska kronor har kommunen köpt tre enorma speglar som ska sättas upp på ett av bergen som omger Rjukan.

- Det har varit lite motstånd lokalt fram till att speglarna blev monterade men nu tror jag att de flesta sluter upp kring detta, ­säger Steinar Bergsland, kommunalstyrelsens ordförande i Tinn kommun, till VG.

Speglarna har en sammanlagd yta på 50 kvadratmeter och följer automatiskt solen med hjälp av en dator som drivs av ett vindkraftverk.

100-årig idé

Enligt VG har idén om de enorma speglarna funnits i över hundra år i den mörka staden.

Men det var först när konstnären Martin Andersen drog fram planerna i ljuset som projektet började röra på sig.

- Det är ju ett Kalle Anka-projekt. Det är ganska galet men när du tänker på det finns det ganska många ­sidoeffekter som man kanske inte har sett förrän nu, säger Andersen till VG.

Anstormning till byn

Den 31 oktober äger den officiella öppningen av konstruktionen rum. Då väntas en anstormning av medier och turister till Rjukan. Enligt norska NRK är bland annat amerikanska tv-kanalen CBS News, ­brittiska BBC och kinesisk tv på väg till staden i dalen.

En av dem som följer utvecklingen i bygden med spänning är Jan Køhn, 83.

- Det är helt fantastiskt allt som händer just nu. Det är bra att Rjukan sätts på kartan, även om jag har klarat mig alldeles utmärkt ­utan solspeglar i 83 år, säger han till NRK.