Polisen: Nytt spår i norska Therese-fallet

1 av 3 | Foto: VERDENS GANG
Therese Johannesen, 9.
NYHETER

Efter de upprivna domarna mot Sture Bergwall – nu jobbar polisen i Norge efter ett nytt spår i utredningen av mordet på Therese Johannesen, 9.

En person som säger sig veta var flickans kvarlevor gömts har hört av sig.

– Polisen griper efter varje halmstrå, säger Leif GW Persson.

Therese Johannesen, 9, försvann från stadsdelen Fjell i norska Drammen 3 juli 1988 när hon var på väg till en kiosk för att köpa godis.

Hennes kropp har aldrig hittats.

Sture Bergwall, som då kallade sig Thomas Quick, dömdes för mordet 1998 och friades 2011.

Nu undersöker polisen ett nytt tips om flickans försvinnande, skriver norska NRK.

Kidnappades och dödades

Thereses mammas advokat Fridtjof Feydt har under årens lopp tagit emot många tips om vad som har hänt 9-åringen men det här utmärkte sig och han kopplade in polisen.

Polisen uppger för NRK att Therese Johannesen enligt tipsaren kidnappats och dödats. Tipsaren ska även vara villig att visa var flickans kvarlevor finns.

– Erfarenhetsmässigt stämmer den här typen av tips nästan aldrig, säger polisprofessorn Leif GW Persson.

Polisen har sedan flera år jobbat hårt efter tesen att Therese blev bortförd till Pakistan av en man som uppgav att han var hennes pappa och att hon fortfarande lever.

– Jag bedömer det som det mest rimliga som har kommit upp i den utredningen. På samma sätt som att Thomas Quicks inblandning är fullkomligt befängd. Jag förstår inte hur man kunde köpa den historien, säger Persson.

Therese skulle vara 34 år

Quick-utredningen av Therese-mordet beskrivs som Norges dyraste polisutredning. Polisen tömde en hel sjö på jakt efter flickans kropp – efter att Thomas Quick hävdat att hon legat där.

Ett av de tyngsta bevisen mot Thomas Quick, förutom hans erkännande, var benbitar som hittades i Örjeskogen. Benbitarna visade sig vara trä, liv och syntetmaterial, efter en SKL-analys gjord 2010.

I somras preskriberades mordet på Therese Johannesen.

Trots att Leif GW Persson inte tror på den nya tipsaren förstår han varför polisen vill titta närmare på det.

– Norsk polis har inte kommit någonstans. Hon är i dag 34 år. Hur hittar man en människa i Pakistan 25 år senare. Man griper väl efter varje halmstrå, säger han och fortsätter:

– Polisen jobbar vidare med det här tipset för kunna ange en plats och då kan man möjligtvis peka ut en person. En sådan person är alltid intressant och det finns en betydande risk för att andra brott är aktuella som inte är preskriberade.

ARTIKELN HANDLAR OM