Aftonbladet nominerat till Stora journalistpriset

1 av 3
NYHETER

Nu är årets nomineringar till Stora journalistpriset här.

Aftonbladets reportrar Kenan Habul och Natalia Kazmierska samt fotograf Stefan Mattsson kan vinna pris i kategorin årets förnyare för reportageserien ”Välkommen”.

– Vi har egentligen gjort ett ganska klassiskt journalistarbete, säger Natalia Kazmierska.

“För att de tillsammans med publiken, i webb-tv, sociala medier och papperstidning förnyat diskussionen om ett av vår tids mest laddade ämnen”, löd motiveringen när nomineringarna tillkännagavs vid en presskonferens på tisdagen.

– Vi har egentligen gjort ett ganska klassiskt journalistarbete. Vi har varit runt och pratat med folk om vad de tycker och tänker. Vi var i tre svenska städer, Borlänge, Landskrona och Södertälje, som alla är omskrivna på riksnivå för att de lider av så kallade integrationsproblem. Så då besökte vi de ställena och pratade med folk om vad de hade för problem, säger Natalia Kazmierska från scenen.

– Vi har försökt möta de här människorna så förutsättningslöst som möjligt och låta dem prata till punkt, säger Kenan Habul.

"Lite smaskigt"

Att de använde sig av olika plattformar för att nå ut tror Natalia Kazmierska var något som särskilt bidrog till att skapa intresse.

– Jag tror att vi lyckades göra det lite smaskigt för läsarna, om man får använda det ordet. Det var lite härligt att gå in på sajten. Det fanns massa att klicka på och hänga med i som gjorde att det blev lockande att bry sig.

Prisutdelningen äger rum i Operans Rotunda i Stockholm den 21 november.

Förra året vann Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt pris i kategorin årets berättare för sitt reportage om överlevarna från Utøya.

FAKTA

Alla nominerade

Årets berättare:

Josefine Hökerberg och Roger Turesson, DN Sthlm, Dagens Nyheter

Tiggarna i Stockholm

”För att de berättade vilka livsöden som kan dölja sig bakom en tiggande hand.”

Randi Mossige-Norheim, P1 Dokumentär, Sveriges Radio

Narkotikalandet

”Den helvetiska vardagen i narkotikamissbrukets Sverige skildrad med stor respekt, episk bredd och ett absolut gehör för form och ton.”

Daniel Velasco, P1 Dokumentär, Sveriges Radio

Den fastspända flickan

”En upprörande och välavvägd berättelse om en utsatt flicka vars öde blottar ett grovmaskigt trygghetsnät inom psykiatrin.”

Årets förnyare:

Lisa Irenius, Upsala Nya Tidning

Kulturjournalistik ända ut i marginalerna

”Med små medel men stor fantasi och uppfinningsrikedom lyckas hon vitalisera något av det mest konservativa inom journalistiken – litteraturkritiken.”

Kristoffer Triumf

Värvet

”Att locka de svåraste intervjuobjekten till sitt köksbord och nå en bred publik är inget lätt värv. Kristoffer Triumf har visat vägen för podcastens utveckling och möjligheter.”

Kenan Habul, Natalia Kazmierska och Stefan Mattsson, Aftonbladet

#välkommen

”För att de tillsammans med publiken, i webb-tv, sociala medier och papperstidning förnyat diskussionen om ett av vår tids mest laddade ämnen.”

Årets avslöjande:

Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT

TeliaSonera och marknadsandelar till varje pris

”För att de blottlagt en kultur av mörkläggning och tvivelaktiga affärsuppgörelser i TeliaSoneras jakt på marknadsandelar.”

Niklas Orrenius, Dagens Nyheter

Skånepolisens hemliga register

”För att han visat att polisregister som vi hoppades tillhörde ett mörkt förflutet fortfarande används.”

David Baas och Christian Holmén, Expressen

Sverigedemokraterna, järnrören och nolltoleransen

”För att de tog blåljugande politiker på bar gärning och med en knipslug publicering lyfte på locket till rasism och kvinnofientlighet.”

Dessutom delas Lukas Bonniers Stora journalistpris ut till ”en journalist som under en lång följd av år visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning”.

ARTIKELN HANDLAR OM