Här ratar vd:n ’dåliga’ elever

Friskolan jämför barn med ”ruttna äpplen”

1 av 3
NYHETER

Flera friskolor i ­Sverige ­ratar elever med dåligt rykte som söker till dem.

Det avslöjar ”Uppdrag granskning” i kvällens ­program.

– Jag är på rak svenska förbannad, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP) till program­ledaren Janne Josefsson.

Vet du mer? Kontakta oss!

I det andra avsnittet om den svenska skolan som sänds i kväll tar sig SVT-programmet ”Uppdrag granskning” an myten om att friskolor i Sverige väljer bort elever för att behålla sitt goda rykte.

Genom en kontroversiell journalistisk metod – dold kamera – testar man svaret på ett 50-tal skolor när ­olika elever söker sig dit.

Skollagen säger att elever har rätt att välja skola.

I 27 fall får flickan, som beskrivs som en elev med toppbetyg och städad bakgrund, ett positiv svar när hon söker till en friskola.

”De gör skillnad”

Men i hälften av de 27 ­fallen får den pojke som ­används, antingen en pojke med svenskt eller spanskt namn, ett helt annat besked vid en likadan ansökan: Det är kö. Han passar inte i gruppen. Svaret blir nej.

– Vi bestämde oss för att det enda sättet att ta reda på hur det är var att använda dold kamera. Och då fick vi ett svar som visar att en hel del av friskolorna gör ­precis det de säger att de inte ska göra. De gör skillnad på elever, säger program­ledaren ­Janne ­Josefsson.

Vd:n blir mållös

På Profilskolan i Vällingby i Stockholm berättar dessutom vd:n Greger von Sievers öppet för en reporter som utger sig för att ­vara en arbetssökande lärare hur man kan välja bort barn med diagnosen adhd och barn han kallar ”gangsters”. Han jämför dem med ett ruttet äpple som förstör ­hela äppelkorgen, och ”en cancersvulst”.

– Vi måste skydda de fina eleverna. Då får man en bra skola, säger von Sievers till den person han tror är ­arbetssökande.

När han ställs mot väggen blir han mållös – och avgår sedan som skolans vd.

Vd:n uppger i programmet att han inte jämfört barn med ruttna äpplen, ­utan att det var en liknelse.

Utbildningsministern Jan Björklund (FP) har sett programmet och reagerar starkt.

– Jag är på rak svenska förbannad.

Björklund säger i programmet att han ska ha en dialog med Skolinspektionen, som hanterar fall där lagen om det fria skolvalet inte följts.

– De behöver ha mer ­offensiva undersökningsmetoder, kanske till och med i stil med ”Uppdrag gransknings”, för att upptäcka detta.

FAKTA

Citat från Greger von Sivers:

Om skolans tidigare elever med adhd:

– Idag hade jag omedelbart om jag sett de här eleverna: swisch! – särskild grupp, där ska ni vara! De får inte beblanda sig med... man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig, säger Greger von Sivers.

– För det där blir som en cancersvulst. För de här är ju ganska tuffa de här killarna. Dessutom en del av dem är ju riktigt smarta, intelligenta, och då får de, de får lite såna här hangarounds. Och så sprider det sig, det är som att få in ett ruttet äpple i äppelkorgen. Det måste man bara – swisch! Bort med dem direkt.

Om skolans nya musiklinje, där han vill ha viss sorts musik:

– Så jag vill vara på den högtoniga sidan. Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej... Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället för här, tycker jag. Fast det här har du aldrig hört mig säga men det är vad jag tycker.

(Källa: Uppdrag granskning, SVT)

ARTIKELN HANDLAR OM