Nya rön: Alla akoholister behöver inte sluta dricka

NYHETER

Alla alkoholmissbrukare måste inte sluta dricka, enligt nya kontroversiella rön.

Som säger att det går att lära sig dricka måttligt – trots beroende.

– Vi vill utmana den rådande ordningen, säger Sven Andréasson, en av Sveriges ledande beroendeforskare till SvD.

Sven Andréasson är professor i socialmedicin och chef för Riddargatan 1, en unik mottagning för alkoholberoende i landstingsregi, skriver Svenska Dagbladet.

Han säger att den med problem inte måste sluta dricka helt och hållet för att bli av med sitt beroende. Ett uttalande han stöder på brittisk forskning.

Möts av kritik

Över hälften av alla beroende kan lära sig dricka måttligt, enligt Andréasson. Han vill ge de personer med problem men som ändå är socialt välfungerande hjälp, över internet eller med några få läkarbesök.

– Poängen är att inte sitta fast i schablonbilden om att alla med beroende är utslagna drinkare, då förlorar man så många som kan få hjälp med enkla medel, säger Sven Andréasson till SvD.

Men hans idéer möter också kritik. Tobias Sahlin är behandlingschef på Nämndemansgårdens behandlingshem och menar att avhållsamhet krävs.

– Vår erfarenhet är att man inte kan träna en patient med beroende till ett måttligt drickande, säger han till SvD.

600 000 riskbrukar

I Sverige finns totalt 600 000 personer som har ett riskbruk av alkohol, enligt beräkningar som presenteras vid en konferens om alkoholvård i Stockholm på fredagen.

Av dessa har 50 000 ett svårt beroende med fysiska, psykiska och sociala problem. Ytterligare 250 000 har ett alkoholberoende, men fungerar fortfarande väl socialt.

Därutöver finns 300 000 svenskar som har ett skadligt drickande, men som inte är beroende, skriver TT.