Tre åtalas för gruppvåldtäkt

Kan bli första gången ny lag prövas

1 av 2
NYHETER

Den 17-åriga flickan blev utsatt för grovt sexuellt våld och åklagaren menar att hon befann sig i en ”särskilt utsatt situation” - vilket är det nya villkoret sedan lagen ändrades i somras.

I dag åtalas tre tonåringar för gruppvåldtäkten där det nya rekvisitet kommer att prövas i domstol.

– Jag kan inte säga med säkerhet om det är första gången det prövas, säger åklagare Mathias Lidberg

Det var i slutet av sommaren som den 17-åriga flickan blev påhoppad av fem unga män utanför Älvsjö, söder om Stockholm.

Tonårskillarna slog, knuffade och tafsade på henne. Knuffarna och slagen övergick, enligt åtalet, till att de höll fast henne samtidigt som de drog av henne kläderna och förgrep sig sexuellt på henne.

Tonåringarna turades sedan, enligt åklagaren, om att ha sex med 17-åringen.

Ny lag

Fyra gärningsmän greps efter gruppvåldtäkten och idag åtalades tre av dem. Två 17-åringar åtalas för grov våldtäkt och en 19-åring för försök till grov våldtäkt.

Gruppvåldtäkten inträffade efter att lagstiftningen ändrades i somras. Då togs uttrycket ”hjälplöst tillstånd” bort och ersattes med ”särskilt utsatt situation”.

Fallet i Älvsjö kan nu bli det första där den den nya lagen prövas, kammaråklagare Mathias Lindberg hävdar nämligen att 17-åringen var så pass rädd och chockad att hon varken förmådde att värja sig eller att skrika på hjälp.

– Jag bedömer våldtäkten som grov eftersom det är flera personer som tvingat alternativt försökt tilltvinga sig samlag av målsäganden. De har gjort det med våld eller tvång och genom att utnyttja att målsäganden med hänsyn till flera olika omständigheter befunnit sig i en särskilt utsatt situation, säger han.

Omfattande bevisning

Bevisningen i målet består av teknisk bevisning och flera vittnesmål. Utöver det har åklagaren åberopat utdrag ut flera chattar som flickan, de misstänkta männen och andra personer haft på sociala medier i nära anslutning till händelsen.

De inblandades telefoner har beslagtagits och tonårskillarnas sms-konversationer används också som bevis mot dem.

Ytterligare en man har suttit häktad misstänkt för inblandning i våldtäkten.

– Han har släppts på fri fot på grund av sitt psykiska tillstånd men misstankarna mot honom kvarstår, säger Mathias Lidberg.

Samtliga tre åtalade nekar till brott.

ARTIKELN HANDLAR OM