Göran Lambertz byter uppdrag

1 av 2 | Foto: ERIC TAGESSON
Göran Lambertz kliver ur en taxi på väg in i tv-huset för debatten i ”Veckans brott”.
NYHETER

Göran Lambertz, 63, får nya arbetsuppgifter efter kritikstormen kring Quick-skandalen.

Om en vecka börjar han arbeta på Lagrådet.

Omplaceringen kommer bara dagar efter ett enskilt samtal med Högsta domstolens ordförande.

Under det närmaste året kommer Göran Lambertz inte att döma i Högsta domstolen. Han ska granska lagförslag regeringens eller ett riksdagsutskotts begäran i Lagrådet i stället.

För Aftonbladet bekräftar Lambertz bytet av arbetsuppgifter.

– Den 9 december börjar jag på Lagrådet, säger han.

Justitierådet Lambertz vill inte svara på varför flytten sker just nu.

– Det ska bli intressant att läsa hur ni spekulerar kring det här, säger han.

”Bekymrar mig”

Mer vill han inte säga om bytet av arbetsuppgifter.

Enligt Stefan Lindskog, som liksom Lambertz är justitieråd vid HD, fattades beslutet för flera månader sedan.

– Det har inget samband med det som varit, Göran skulle egentligen ha börjat i Lagrådet i augusti, säger Lindskog.

”Det som varit” är kritikstormen som riktats mot Göran Lambertz efter hans agerande i efterspelet till Quick-skandalen. I veckan kallades han in för ett enskilt samtal med sin chef, Högsta domstolens ordförande Marianne Lundius.

– Jag har förstått av skriverierna i dag att det påverkar domstolens förtroende. Jag bekymrar mig för det, sa hon då till TT.

”Höll kvar honom så länge vi kunde”

Hon sa också att hon inte vill recensera hur Göran Lambertz använder sin yttrandefrihet och att hon har fortsatt förtroende för honom.

– Däremot har jag talat med Göran Lambertz i dag och sagt till honom att han får tänka på vad det här har för inverkan på Högsta domstolen och rättsväsendet i stort, sa hon då till TT.

Enligt uppgift till Aftonbladet fattades beslutet om att verkställa Lambertz flytt till Lagrådet nyligen.

Aftonbladet sökte i går Marianne Lundius för en kommentar.

Justitierådet Stefan Lindskog säger att flytten försenats på grund av hur arbetssituationen sett under hösten.

– Under hösten har vi bedömt att Lagrådet klarat sig med ett justitieråd men nu behövs han där. Vi höll kvar honom så länge vi kunde, säger Lindskog.

Medverkar inte i HD

Han berättar också att tjänstgöring i Lagrådet sker årsvis och att det är turordning baserad på hur länge justitieråden suttit i HD som avgör vem står på tur.

– När man sitter i Lagrådet medverkar man normalt inte i Högsta domstolen, säger Stefan Lindskog.

Efter det första året finns det möjlighet att tjänstgöringen i Lagrådet förlängs.

2005 kom Lambertz, i sin dåvarande roll som Justitiekansler, fram till att justitierådet Leif Thorsson skulle få behålla sitt jobb efter att han dömts för att ha köpt sex. Thorsson flyttades då till Lagrådet.

”Det är inte någon angenäm tanke att domare för att få behålla jobbet skulle vara tvungna att ha rätt åsikter och därtill uttrycka dem på ett passande sätt”, yttrade sig Lambertz då enligt DN.

FAKTA

Detta har hänt

26 november: Göran Lambertz möter Leif GW Persson i en het debatt i SVT:s "Veckans Brott". Lambertz upprepar sin ståndpunkt att domarna mot Sture Bergwall inte är en rättskandal. GW svara med att Lambertz tappat verklighetsförankringen och verkar galen.

28 november: Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet och socialdemokraternas rättspolitiske talesperson, kritiserar Göran Lambertz offentligt och ifrågasätter hans lämplighet som justitieråd. Lambertz går till motattack och menar att Johansson "inte ska lägga sig i och ska veta sin plats som politiker". Han får medhåll av flera andra ledande jurister.

28 november: Flera domarkollegor kritiserar Lambertz för hans agerande i Quickfallet. Samtidigt kallar ordföranden i Högsta domstolen, Marianne Lundius, in honom till ett samtal eftersom hon är "bekymrad" över den senaste tidens storm kring honom.

30 november: Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll vädjar till Lambertz att han ska "hålla sina tankar för sig själv" i en privat mejlväxling som Aftonbladet tagit del av.

ARTIKELN HANDLAR OM