Fejkad mordhistoria spreds på Facebook

Faksimil från den påhittade Facebookprofilen.
NYHETER

En kvinna blir mördad av sitt ex, en man boende på en flyktingförläggning i Jönköping – påstods i en bildsatt statusuppdatering på Facebook.

Men allt är fejk, kvinnan på bilden lever.

– Det känns kränkande att man har använt mitt ansikte förknippat till en kvinna som blivit misshandlad till döds av sitt ex, säger Hennie, till Aftonbladet.

En status om en kvinna, Marcia Karlsson, som mördats av sitt ex och hans vänner, boende på en flyktingförläggning, har fått vida spridning på Facebook. I statusen finns en bild på den unga kvinnan, skriver tidningen Metro.

”Den 10:e januari 2014 skulle Marcia åka och hämta sina två adoptivbarn. Hennes glädje var enorm. Nu blev det inte så. En man som blivit nobbad av henne sade följande ’får inte jag dig ska ingen annan ha dig heller’. Alltså visste mördaren vad han gjorde den där morgonen för knappt en vecka sedan”, står det i Facebook-posten.

Kvinnan som delat statusen heter Madeleine och skriver att det inte stått något i tidningarna, eftersom männen bor på flyktingförläggning och att deras advokat satt stopp för alla skriverier.

Trodde det var ett skämt

Madeleine kommenterar själv sin status med orden: ””Männen som gjort det här känner jag inget hat till men däremot begär jag att de med omedelbar verkan utlämnas till sitt hemland och där fortsätter utöva sin barbariska och primitiva religion.”

Många andra är också upprörda i statusens kommentarsfält.

”ENKEL BILJETT OMGÅENDE (MED TRASIGA KNÄSKÅLAR.....MINST)!!!!!!!!”, skriver en användare.

Men mordet har inte begåtts. Någon Marcia Karlsson finns inte ens.

I stället är det Hennie, 26, som syns på bilden. Hon är livs levande och vet inte vem Madeleine är.

– Jag tänkte att det var ett skämt. Det stod ”vila i frid älskade vän”, jag undrade vad det var och tänkte på min familj och vänner. Att de skulle se inlägget och bli oroliga. Vänner och familj hörde av sig och frågade hur det var med mig, säger Hennie till Aftonbladet, och fortsätter:

– Det kändes inte alls okej, jag ringde polisen och gjorde en anmälan.

Fick fejkat dödsbud

Metros reporter har ringt upp Madeleine och frågat vad som ligger bakom den fejkade statusen.

– För två år sedan, 2011, hade jag en väldigt stor Facebooksida med över 6000 vänner. Jag lade till alla som lade till mig. Då fick jag en vänförfrågan av Marcia Karlsson, och vi började chatta och vi pratade till och med någon gång i telefon. Vi lärde känna varandra, helt enkelt, säger hon till Metro.

En vän till Marcia, Patricia, blev också vän med Madeleine. De två träffades utanför Facebook.

Förra veckan gav Patricia den hemska nyheten att Marcia, som Madeleine aldrig träffat, blivit misshandlad till döds.

Polisen: ”inget mord”

Ytterligare en person kontaktar Madeleine. En Erik som påstår sig vara polis och kan ta sig in på Marcias profil. Genom honom får Madeleine nyheter om Marcia och det är han som säger att männen bodde på en flyktingförläggning och att det är därför som inga tidningar skriver om händelsen.

Madeleine skriver statusen baserat på vad hon fått reda på genom Patricia och Erik.

Vid polisen i Jönköping har man ingen vetskap om något mord i Jönköpingstrakten vid den aktuella tidpunkten.

– Nej, det har i så fall passerat oss helt och hållet, så det tror jag inte, säger Roger Lövgren, vakthavande befäl vid polisen i Jönköpings län.

”Kändes som bortförklaring”

På måndagskvällen har Hennie lyckats få Madeleine att radera den felaktiga statusen, som vid tillfället fått över 7 000 delningar.

Först ville Madeleine inte ta bort den, men efter att Hennie och hennes vänner bett henne försvann statusen till slut.

– Till slut tog Madeleine bort inlägget och skrev en förklaring på sin vägg. Men då kändes det som en bortförklaring, eftersom hon tidigare vägrat.

”Det känns kränkande”

För Madeleine kom beskedet om att uppgifterna var osanna som en chock, hon känner sig kränkt. Hon anser sig vara engagerad i samhällsdebatten och tycker illa om alla religioner, vilket hon inser kan var något som rasister utnyttjar för att sprida sin propaganda.

– Under två år har jag haft kontakt med henne. Under två år har jag inte haft någon anledning att tro att det inte är hon. Jag känner mig lika lurad som alla andra. Det är min trovärdighet som människa som sätts på spel, så jag känner mig också djupt kränkt, säger hon till Metro.

För Hennie är inte de bakomliggande motiven det allvarliga, utan att någon använt hennes bild.

– Det känns kränkande att man har använt mitt ansikte förknippat till en kvinna som blivit misshandlad till döds av sitt ex. Vad det kan ha för bakgrund allt det här, det har jag inte lagt så stor vikt vid.