Tung kritik kring FRA-affären

NYHETER

Avslöjandet om att FRA hjälpt USA med att hacka datorer ger starka reaktioner.

Nu riktas tung kritik från advokatsamfundets Anne Ramberg.

Kritiken låter inte vänta på sig. Avslöjandet att FRA kan ha hjälpt USA att hacka sig in i datorer med hjälp av det så kallade Quantumsystemet väcker starka reaktioner.

– Det här är precis det vi har befarat. Dels att FRA skickar iväg mängder av obearbetad rådata och dels att man ägnar sig åt aktiv signalspaning. Det måste man starkt ifrågasatta om det är i överensstämmelse med gällande lagstiftning, säger Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg till TT.

Tidigare kritiserat regeringen

Hon har tidigare kritiserat regeringen i allmänhet och utrikesminister Carl Bildt i synnerhet för flathet i fråga om avslöjandena om NSA. Inte minst när det avslöjades att regeringschefer hörde till de avlyssnade.

– Nu är det ändå dags för den svenska regeringen att gå ut och vara tydlig i den här frågan. Vi måste få klarhet i vad det är som äger rum och om dessa uppgifter stämmer, så måste vi få reda på vem som är lurad.

Brist på inblick

Ramberg har tidigare också kritiserat bristen på inblick i FRA:s verksamhet.

– Det finns uppenbarligen ingen tillfredsställande kontroll av vad som äger rum. Försvarsunderrättelsedomstolen är ingen domstol i vanlig mening, där finns integritetsombud men de är belagda med fullständig sekretess. Besluten går inte att överklaga och det finns ingen insyn.

– Nu när de här uppgifterna kommer fram borde politikerna rannsaka sina beslut och i alla fall överväga om det inte är nödvändigt med en förnyad översyn av FRA-lagstiftningen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM