Körde rattfull i sömnen – frias

Foto: MARTIN STRÖM
NYHETER

40-åringen drack alkohol, åt sömntabletter och satte sig sedan i bilen och körde in i en snödriva.

Nu frias han av Värmlands tingsrätt: Han körde nämligen i sömnen.

– Det var helt svart, jag kommer inte ihåg någonting, säger mannen själv.

Den 40-årige mannen hade ätit och druckit alkohol ute på en pub i Arvika i januari när händelsen inträffade.

Han kom hem från puben, tog sömntabletter som han fått utskrivna av läkare, och drack sedan mer alkohol, har han berättat för tingsrätten. Allt därefter har han sedan glömt.

Senare har mannen fått återberättat för sig att han efter ett telefonsamtal tog bilen till en vän som bor i närheten av hans hem. När polisen stoppade 40-åringen hade han kört femtio meter och sedan fastnat med bilen i en snödriva.

Gått i sömnen

Alla parter är eniga om att han hade 0,76 promille alkohol i utandningsluften under eller efter färden vid polisens provtagning.

Men åklagarens åtal om att mannen gjort sig skyldig till grovt rattfylleri ogillas av Värmlands tingsrätt.

Rätten menar att mannens förklaring att han körde rattfull i sömnen inte har motbevisats av åklagaren.

Själv säger 40-åringen:

– Det var helt svart, jag kommer inte ihåg någonting.

Mannen tros ha drabbats av somnambulism, alltså sömngång, något som kan hända när alkohol blandas med vissa mediciner, som den medicin mannen tog. Somnambulism är ”ett tillstånd där en person kan genomföra beteenden, även köra bil, utan att i egentlig mening vara vaken eller medveten om vad som sker”, skriver tingsrätten i domen där 40-åringen frias.

– Det finns fall där man under sömngång har begått brott. Det förekommer, och i många fall blir man frikänd om man kan visa att man lider av somnambulism, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.

Nöjd med domen

40-åringen är lättad när han pratar med Aftonbladet.

– De har gått på det jag ville lyfta fram, att allt blev svart för mig. Jag är väldigt glad för det, säger han om tingsrättens beslut.

Hans advokat Thor Olsson säger:

– Han hade frivilligt intagit alkohol och medicin. Men han hade inte räknat med den bieffekten som kombinationen blev. Då hade han heller inget brottsligt uppsåt att köra bil. Det var så vi sa, och det tyckte tingsrätten också.
Försvararen tror dock att åklagaren kommer att överklaga domen. Han har tidigare varit försvarare i ett liknande mål, då en rattfyllerimisstänkt person friades efter att det visat sig att personen kan ha kört i sömnen.

Gick inte att bevisa

Fallet avgjordes först i tingsrätten i Göteborg som dömde den då misstänkte 41-åringen för att ha kört lätt lastbil med 2,54 promille i blodet, men i oktober friades han av Hovrätten för Västra Sverige, eftersom det inte gick att bevisa att han uppsåtligen kört bilen.

Gemensamt för båda fallen är just att det brottsliga uppsåtet har saknats, enligt Thor Olsson.

– Man måste ha ett brottsligt uppsåt vid rattfylleribrott. Det anses ofta att man har det om det är en självförvållad alkoholberusning. Men ibland går det att få åtalet ogillat ändå, säger han.

Niclas Wargren, tillförordnad chefsåklagare i Karlstad, som lett målet mot 40-åringen i domstolen säger att han inte vet om han kommer att överklaga domen till hovrätten.

– Det får jag fundera på. Det var speciella omständigheter som gör det lite svårt att ge något rakt svar nu.