SD-toppen hyllar nazisters insatser i strid

Riksdagsmannen Stellan Bojerud (SD) uttalade sig under eget namn på hatsajt

1 av 8
NYHETER

Han säger sig ­beundra SS-officerares insatser under andra världskriget, hävdar att invandrare inte är gjorda för "gång i snö och is" och säger sig bejaka när nazistiska Svenskarnas Parti "gör något bra".

Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (SD) sprider ­öppet sina åsikter på Avpixlat och Exponerat.

– Det är inget jag pratar om i riksdagen, säger han till Aftonbladet.

Stellan Bojerud (SD) tog över William Petzälls plats i riksdagen i september 2012, och är suppleant i både skatteutskottet och försvarsutskottet.

Bojerud har tidigare varit anställd inom Försvarsmakten och var ledamot i försvarets utbildnings­insats mot nazism, rasism och främlingsfientlighet. Han har även skrivit böcker om nazismen i Sverige.

Aftonbladet har granskat de kommentarer Bojerud gjort från sitt disqus-konto där han skriver under eget namn. Kontot är även kopplat till hans privata Facebook-profil.

Riksdagsmannen är framför allt aktiv på hatsajten Avpixlat. I ett av inläggen i kommentarsfältet hyllar han bland annat SS-officerares insatser under andra världskriget:

”Ja, jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid”, skriver han.

Håller fast vid kommentaren

När Aftonbladet söker honom i hemmet är han oanträffbar, men ringer upp efter en stund.

Står du fast vid din kommentar?

– Ja, jag beundrar alla ­insatser som skickliga militärer och ledare har gjort.

Även om de tillhör nazisternas elitstyrka?

– Även om det har varit med i det ena eller det ­andra eller det tredje. Kom inte och klistra det här nazistmärket på mig.

Är det här något du diskuterar även i riksdagen ­eller partiet?

– Nej.

Varför inte?

– Det är för mig förenligt att vara fullständigt opartisk i den här frågan.

I Avpixlats kommentarsfält gör riksdagsledamoten också skillnad mellan människor från olika delar av världen. Han skriver bland annat att asiater är lågutbildade, att invandrare från Mellanöstern och Nordafrika inte kan bo i norra Sverige, eftersom ”de inte är spantade för gång i is och snö”. För fyra månader sedan skrev Bojerud på Avpixlat att människor av ”främmande härkomst” i regel inte hjälper till i fråga om omsorg och välvilja.

’Ordet har tappat värde’

Under ett inlägg i bloggen Mitt i steget skriver SD-toppen i kommentarsfälten att han är rasist, en stolt rasist.

”Jag ogillar barnäktenskap, könsstympning, tvångs­äktenskap, bärandet av ­iögonfallande religiösa symboler, skamvåld och balkonghoppning. Därför är jag ­rasist”.

När Aftonbladet konfronterar honom med uppgifterna blir han upprörd.

Hur kommer det sig att du skriver att du är rasist?

– Därför att alla jävlar har beskyllt mig för att vara rasist så jävla länge, så jag har funnit mig i det, och ordet har tappat fullständigt värde. Jag är inte särskilt rasistisk.

’Blir så jävla less’

Hur går det här ihop med att vara riksdagsledamot för ett parti med nolltolerans mot rasism?

– Jag är en man som har levt utomlands i många länder, som är gift med en kvinna från Laos och har adoptivbarn från främmande land. Kom inte och stoppa det här rasistköret i ansiktet på mig. Jag har skött mig i 69 år och nu ska ni försöka förstöra mitt liv. Jag blir så jävla less.

Använder du den här retoriken i riksdagen också?

– Det går att läsa i protokollen.

Så det är fullt acceptabelt?

– Jag är inte är rasist. Det är du som påstår det.

Nej, det är du som skriver att du är rasist vid fyra tillfällen i det här inlägget.

– Du förstår inte det här.

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund, anser det vara tydligt att Bojerud är sarkastisk i sina inlägg.

– I det här läget låter det som att det är taget ur sitt sammanhang och att det dessutom innehåller sarkasm. Det är dessutom inte skrivet anonymt. Men vi får titta närmare på det här.

”Inte lämpligt”

Är det lämpligt att uttrycka sig på det här sättet som riksdagsledamot i SD?

– Man ska aldrig vara sarkastisk i text. Det tydliggörs ju här.

Men är det lämpligt?

– Nej, det är inte lämpligt. Men det är centralt att han ­inte skriver under pseudonym.

FAKTA

Så skriver SD-toppen på nätet:

"Det är en märklig upplevelse. Att vara beroende av andra och mötas av all välvilja och omsorg. Detta gäller främst svenska kvinnor, men även svenska män. Människor av främmande härkomst lämnar i regel ingen hjälp. Då gäller det att komma upp på en trottoir eller öppna en dörr. Inget som kostar pengar..." (Exponerat)

"Ja, jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid mellan nationer och jag fördömer så hårt jag kan de övergrepp som inte blott SS, utan även andra nazi-organisationer gjorde för att åstadkomma Förintelsen." (Avpixlat)

"Att få MENA-invandrare till Storuman, Dorotea, Wilhelmina, Hoting m fl orter är inte realistiskt. De är inte spantade för gång i is och snö under starka minusgrader." (Avpixlat)

Hej och hå! Vi har ju de ensamkommande mödrarna. De anländer med make, barn och svärföräldrar, men då de uppger sig yngre än 18 år blir de juridiskt sett ensamstående eftersom varken maken eller svärföräldrarna räknas som vårdnadshavare. Sverige är fantastiskt. (Avpixlat)

"Asiater må vara lågutbildade, men de är fredligt sinnade och kräver inget. De hittar själva bostäder och arbete." (Avpixlat)

Jag är rasist. Stolt rasist. Gift i 30 år med en underbar hustru som var Holländsk-Indonesiska. En utlandsadopterad dotter, som är gift med en man från Afrika. De har tre barn, mina älskade barnbarn. [...] Nu gift med Manora från Laos. Hon hade med sig två barn med ”invandrarbakgrund” (hatar ordet). Dottern är gift med en finländare och har ett barn (med---). Sonen är ogift, men har en amerikansk flickvän (som just nu bor hos oss), som han träffade under sin skoltid i Manilla, Filippinerna. [...] Men jag är rasist. Jag gillar det, för Stagnelius har lärt mig att ”adla”... (Mitt i steget)

Rättelse

I en tidigare version pekades bloggen "Mitt i steget" ut som hatsajt i en faktarubrik. Detta är felaktigt. Aftonbladet beklagar publiceringen.

ARTIKELN HANDLAR OM