Fjärde boken i Millenniumserien ges ut

Familjen Larsson skänker bort intäkterna

1 av 2
NYHETER

Succéförfattaren David Lagercrantz skriver fjärde delen i Millenniumserien, avslöjar Aftonbladet i dag.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Stieg Larssons arvingar bestämt att överskottet ska gå till stiftelsen Expo.

– Jag vet att familjen har bestämt att de här pengarna ska ges bort, säger agenten Magdalena Hedlund i Aftonbladet TV.

Den nya boken tar vid där Stieg Larsson, som dog 2004, slutade.

– Det stämmer att det blir en ny bok. Vi har länge funderat fram och tillbaka om vi skulle göra det här. Så småningom kom idén att David skulle kunna vara författaren vi sökte, säger Norstedts förlagschef Eva Gedin.

Författaren själv säger till Aftonbladet att han känner skräckblandad förtjusning inför uppgiften.

– Hjälp, kan man säga, men det ska nog gå bra det här. Det är fantastiskt roligt och jag är redan igång, men det är ett jätteansvar.

”En respekt för hans livsverk”

David Lagercrantz tycker att en fortsättning på Millenniumserien är nödvändig.

– Vi känner att de här karaktärerna, Blomkvist och Salander, är så oerhört livskraftiga. De förtjänar att leva. Det är en slags respekt för hans författarskap. En respekt för att hans livsverk ska få leva vidare.

Medan han levde hann Stieg Larsson påbörja ett manus till en fjärde del i sin Millenniumserie.

– Men det här är inte det, det här är något nytt. Jag skapar en egen intrig, men han har lagt ut trådar som jag fortsätter med. Jag ska förvalta hans arv, jag ska ha med hans karaktärer, men samtidigt måste jag ge något eget. Karaktärerna ska både förvaltas och utvecklas, säger David Lagercrantz.

”Inte för att tjäna pengar”

Varken Eva Gedin eller Magdalena Hedlund, agent för både David Lagercrantz och Moggliden (bolaget som förvaltar Stieg Larssons tillgångar), vill nämna några summor i de avtal som har ingåtts.

– Men jag vet att familjen har bestämt att de här pengarna ska ges bort och jag vet att David Lagercrantz inte heller gör det här för att tjäna pengar, säger Magdalena Hedlund i Aftonbladet TV.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska överskottet gå till stiftelsen Expo, som Stieg Larsson var med och grundade.

"Självklart val”

Anledningen till att Norstedts har valt just David Lagercrantz är bland annat hans internationella succé med boken om Zlatan.

”Hans goda förmåga att hitta rätt ton och röst, hans breda erfarenhet och hans sätt att engagera läsare i alla åldrar – nu senast i världssuccén Jag är Zlatan – gör honom till ett självklart val”, skriver Norstedts i ett pressmeddelande.

Den fjärde boken i Millenniumserien ska ges ut i augusti 2015, exakt tio år efter att den första boken gavs ut.

FAKTA

Millennium-serien

Millennium-trilogin är tre deckarromaner skrivna av den avlidne Stieg Larsson.

Larsson lämnade in böckerna till Norstedts förlag, som valde att publicera dem, innan han avled. Böckerna blev en succé och är de svenska böcker som har sålt bäst genom tiderna.

I juni 2011 hade böckerna tillsammans sålts i sammanlagt 60 miljoner exemplar i ett 50-tal länder.

I trilogin ingår böckerna Män som hatar kvinnor (2005), Flickan som lekte med elden (2006) och Luftslottet som sprängdes (2007).

Böckerna handlar om journalisten Mikael Blomkvist och datorhackaren Lisbeth Salander som tillsammans utreder en mordgåta i den första boken och avslöjar en konspiration på statlig nivå i de två uppföljande böckerna.

Under 2008 filmatiserades de tre romanerna där Michael Nyqvist spelade Mikael Blomkvist och Noomi Rapace spelade rollen som Lisbeth Salander.

ARTIKELN HANDLAR OM