Snowden banade väg för Gripen-köpet

1 av 3
NYHETER

Det krävdes en amerikansk visselblåsare för att brassarna skulle bestämma sig.

Efter avslöjandet om att USA avlyssnat president Dilma Rousseff försvann huvudkonkurrenten i upphandlingen.

Nu blir det Jas 39 Gripen som ska skydda det brasilianska luftrummet.

Brasiliens försvarsminister meddelade på onsdagskvällen att man har bestämt sig för att köpa 36 stycken Jas 39 Gripen.

– Vi väljer Jas för att de har den bästa tekniken till det bästa priset, säger försvarsministern Celso Amorim på en presskonferens enligt SVT.

Upphandlingen, som pågått sedan 2001, har framförallt handlat om tre olika stridsflygplanstyper: Franska Rafale, USA:s F/A-18 Super Hornet och svenska Gripen.

Fram tills i augusti i år pekade allt mot att det brasilianska försvarsdepartementet skulle välja det amerikanska F/A-18 Super Hornet.

Snowden öppnade för Jas

Men en avlyssningskandal kom emellan.

Efter att visselblåsaren Edward Snowden avslöjat hur den amerikanska säkerhetstjänsten NSA spionerade på Dilma Rousseffs e-post, försämrades de diplomatiska relationerna mellan länderna.

Intresset för F/A-18 störtdök – och kvar fanns bara två möjliga stridsflygplan, Rafale och svenska Gripen.

Avgörande för president Dilma Rousseffs beslut var Saabs erbjudanden om tekniköverföring till lokala partner, säger en regeringskälla till Reuters.

Utvecklar Jas tillsammans

Det bekräftas också av försvarsministern Celso Amorim på presskonferensen:

– Överföringen av teknologi innebär att Brasilien med Saab ska utveckla en ny version av Jas Gripen som kombinerar svensk och brasiliansk teknologi. Överföringen av teknologi kan bestå i att man lägger till brasilianska vapen till Jas. Men för det krävs tydliga klausuler i kontrakt, säger han enligt SVT.

Bland övriga länder som har köpt eller hyrt det svenska stridsflygplanet finns Sydafrika, Tjeckien, Ungern och Thailand. Dessutom har det schweiziska parlamentet beslutat att köpa in 22 stycken Jas 39 Gripen, dock ska en folkomröstning först hållas i frågan.

FAKTA

Alla turer i Gripen-köpet

2001 Brasilien beslutar att köpa in nya stridsflygplan. Valet står mellan tre plan: Franska Mirage 2000, ryska Sukhoi-35 och svenska Jas 39 Gripen.

2003 President Lula de Silva kommer till makten och gör om upphandlingen. Nu vill man köpa 36 stycken överljudsplan. Gripen, franska Rafale och det amerikanska stridsflygplanet F/A-18 väljs ut.

2009 – En teknisk undersökning anser att Gripen skulle passa det brasilianska behovet bäst. President Lula utser dock Rafale till vinnare. Men ett par månader senare backar presidenten och upphandlingen läggs på is.

2011 – Dilma Rousseff väljs till Brasiliens president och flygplansköpet tar fart igen.

2013 – Amerikanska F/A-18 blir snabbt favorit, men efter anklagelser om att USA avlyssnat Rousseff bryter förhandlingarna samman. Kvar fanns då två plan, franska Rafale och svenska Gripen.

18 december 2013 Brasilianska medier uppger att det blir Jas 39 Gripen som ska skydda det brasilianska luftrummet i framtiden.

Källa: Folha de Sao Paulo, TT