Gävlebocken brann i morse

1 av 4
NYHETER

I natt var det dags igen.

Gävlebocken sattes i lågor.

– 04.07 fick vi information från SOS om att bocken brann, säger Fredrik Nilsson vid Gävlepolisen.

Den 19 december twittrade Gävlebocken: ”Känner mig stark och trygg i år. Längtar till julen!”.

Dan före dan före dan före dopparedan återstår bara ett rykande skelett av bocken.

Vid 04-tiden natten mot lördag hade den traditionella julbocken, lika traditionsenligt, satts i lågor.

På webbkameran som visar hur bocken stolt står i centrala Gävle syntes tidigt i morse hur brandkåren sprutade vatten på de rykande resterna.

Flera misstänkta

Enligt Gävelpolisen var det flera maskerade personer som tände på bocken och de ska sedan ha sprungit från platsen.

– Vi är ute och letar med patruller, och vi söker som vanligt förutsättningslöst i det här ärendet, säger Fredrik Nilsson, ledningsoperatör vid Gävlepolisen.

Polisen har beslagtagit föremål som hittats på brottsplatsen och tros ha använts av de maskerade personerna. Flera vittnen har även hörts.

Ingen är ännu gripen men polisen har inlett en förundersökning om grov skadegörelse.

Lång historia

Förra året rök bocken redan natten mot lucia.

Julbocken står på Slottstorget i Gävle från första advent varje år. Dess historia började redan 1966 och samma år ställdes den första 13 meter höga halmbocken upp på torget.

Sedan dess har det också blivit en inte så julig trend att under mer eller mindre spektakulära förhållanden bränna ner bocken.

En amerikansk turist hade missuppfattat detta och trodde att det var tradition att bränna bocken. Sagt och gjort, under sitt besök i Gävle julen 2001 tuttade den då 51-åriga mannen på bocken – och fick räddas av polisen undan arga Gävlebor.

Flamskydd hjälpte inte

1969 brändes den ner för första gången, då på nyårsafton. 1977 fick den bara stå kvar i sex timmar.

Trots att bocken 2013 var behandlad med flamskyddsmedel som skulle stå emot eventuella brandattentat överlevde den inte till jul.

Tidigt i morse twittrade Gävlebocken för sista gången, enligt bockkommittén "från bockhimlen", uppger TT.

"Jag är så ledsen mina vänner att jag behöver lämna er nu! Tack för den här tiden! Sköt om er och ha en God jul och ett gott nytt år!"

FAKTA

Har brunnit vartannat år

Julbocken i Gävle byggdes för första gången upp 1966, men eldhärjades redan premiäråret, då den brann vid tolvslaget på nyårsafton. Sedan dess har bocken brunnit minst 24 gånger.

1985 hamnade bocken i Guinness rekordbok, tre år senare blev den spelobjekt på engelska oddslistor.

2001 satte en 51-årig amerikansk turist eld på den. Han fick senare en månads fängelse och dömdes att betala 100 000 kronor i skadestånd. Mannen försvarade sig med att han trott sig ha deltagit i en laglig folklig tradition.

Senaste året som bocken klarade sig var 2010. Samma år erbjöd två okända män vakten 50 000 kronor för att lämna Gävles stolthet en stund. Deras plan var att kidnappa bocken med hjälp av helikopter och föra den till Stureplan i Stockholm.

Höjd vid hornen: 13 meter.

Vikt: 3,6 ton.

Källa: Bockkommittén

TT

ARTIKELN HANDLAR OM