Nu skrattar hela världen åt Ask

1 av 5
The Guardian Nu har Beatrice Asks inlägg spridit sig över hela världen.
NYHETER

Justitieminister Beatrice Ask (M) hånas för att ha länkat till en påhittad nyhet på en känd satirsajt om att 37 personer dött av marijuana.

Nu har hennes inlägg spridit sig över hela världen.

Såväl Washington Post som The Guardian skriver om satirmissen.

Beatrice Ask reagerade på en artikel på den kända satirsajten The Daily Currant i måndags. Där påstods det att 37 personer dött i marijuanaöverdoser i Colorado efter att den amerikanska delstaten gjort drogen legal 1 januari.

Sveriges justitieminister lade på sin Facebook-sida ut en länk till artikeln med kommentaren:

”Dumt och sorgligt. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den frågan har jag inte ändrat uppfattning alls.”

Hennes inlägg spred sig snabbt i sociala medier och justitieministern hånades för sin brist på källkritik och omdöme.

Nu sprider sig hennes blunder i stora delar av världen. Den internationella nyhetsbyrån Associated Press har skrivit en artikel som publiceras på gigantiska nyhetssajter som amerikanska ABC News och Huffington Post.

Även de användardrivna sajterna Imgur och Reddit, med ungefär 100 miljoner besökare i månaden var, har uppmärksammat Asks blunder.

Hånfilm toppar sajter

På Imgur har över 170 000 användare sett ett klipp som hånar den svenska justitieministerns omdöme.

Centerpartistiska riksdagskandidaten Sofia Arkestål klippte ihop en videosnutt från en scen i filmen "Undergången". I det textade klippet är Hitler rasande över över att ministern gått på satiren och inte är mer källkritisk.

Hennes film toppade Reddit - med över 100 miljoner besökare i månaden - under tisdagen.

– Det är satirklipp och det har fått stort spinn internationellt och det känns lite overkligt. Jag tyckte mest det var pinsamt att hon inte hade koll på det ämnesområde hon är ansvarig för som justitieminister. Sen var det lite ironiskt att hon inte förstod att det var satir, säger Sofia Arkestål.

Kritik mot satir

Beatrice Ask har i efterhand förklarat att hon hela tiden förstod att artikeln hon länkade till var satir och att hennes inlägg i själva verket var kritik mot satir som förlöjligar drogmissbruk. 

–  Man måste kunna diskutera satir också, jag tyckte inte att den här var rolig. Jag tyckte att den var sorglig. Narkotika är farligt. Vi har tusentals unga som förstör sitt liv i det här landet och många hamnar i fängelse. Jag ser inget lustigt med det över huvud taget, säger Beatrice Ask till Dagens industri.

Den förklaringen köper inte Sofia Arkestål:

– Det låter mer som en efterhandskonstruktion. Det hade kunnat framgå mycket tidigare med ganska stor enkelhet.

Ask har redigerat sin kommentar till länken på Facebook:

”Redigerar denna uppdatering, så att andra ska slippa oseriös kritik från drogliberalt håll; Dumt och sorgligt att i satirform förlöjliga de som inte gillar legalisering av cannabis. Min första motion i ungdomsförbundet hette Krossa knarket! I den fåran har jag inte ändrat uppfattning alls”, skriver hon.

Brukar läsa artiklar

I satirartikeln i The Daily Currant intervjuas den förtvivlade läkaren Jack Shepard som säger att så många som 200-300 personer kan dö av överdoser nästa vecka. Jack Shepard är en karaktär från tv-serien Lost. En av de döda påstås vara den tidigare metaamfetamin-försäljaren Jesse Bruce Pinkman från Albuquerque, en uppenbar blinkning till en av huvudpersonerna i succéserien Breaking Bad.

Till Dagens industri säger Beatrice Ask att hon brukar läsa artiklar innan hon länkar till dem.

ARTIKELN HANDLAR OM