Blev galen på glassbilen

Riskerar böter efter borrat däck

1 av 3
NYHETER

I somras fick Percy Nilsson nog och borrade sönder ett däck på glassbilen. Nu riskerar han 9000 kronor i böter för skadegörelse. Själv hävdar han att han varit utsatt för ofredande och handlat i nöd.

Percy Nilsson tröttnade på glassbilens tutande och tog saken i egna händer. Enligt honom hade glassbilen tidigare lovat att inte spela den välkända melodin. När den ändå ljöd på villagatan i Höllviken i Skåne i somras borrade han hål på ett av däcken i protest. Han förnekade först all inblandning men gjorde sedan en pudel och erkände allt.

– Det här rör hela svenska folket, alla är lika störda. De börjar tuta klockan fyra på eftermiddagen och slutar kvart över nio på kvällen. På en dag hinner de ju signalera 400 till 500 gånger, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Klagat upprepade gånger

Enligt förundersökningen ska Percy Nilsson flera gånger under den gångna sommaren ha klagat över den högljudda melodslingan till Hemglassbilens chaufförer. Vid ett tillfälle ska han dessutom ha hotat med att skära sönder däcken.

När glassbilen ändå envisades med att spela melodin fick han nog varför han tog fram borrmaskinen och gjorde hål i vänster framdäck. Under tiden satt den kvinnliga vikarien i bilen som enligt förhör blev förvånad och rädd.

Handlat i nöd

Percy Nilsson hävdade under rättegången som hölls idag i Malmö tingsrätt att han inte begått något brott.

Enligt TT anser han att han handlat i nöd eftersom han varit utsatt för ett ofredande och att det var ett brott mot Vellinge kommuns ordningsstadga att spela upp reklamslingor i det aktuella bostadsområdet. Ett ofredande han inte kunnat komma tillrätta med på något annat sätt.

Ägaren till glassbilen uppgav i rätten att de slutat spela reklamslingan på Nilssons gata sedan han vid två tillfällen konfronterat två andra chaufförer. Den aktuella kvällen i slutet av juli användes signalen av misstag av den aktuella chauffören.

– Hon gjorde en olaglig gärning när hon tryckte på knappen. Det är hon som är skyldig till det här, inte han (ägaren) som sitter där, säger Percy Nilsson under åklagarens förhör, enligt TT.

Blev jätterädd

Den kvinnliga chauffören som körde glassbilen vittnar om rädsla när Percy Nilsson stod och borrade i däcket.

– Jag blev jätterädd. Av själva händelsen, jag förstod ingenting. Att någon kommer ut och borrar hål i däcket, säger kvinnan.

Enligt henne ska hon inte ha fått några instruktioner från sin arbetsgivare om att inte spela reklamslingan på Percy Nilssons gata. Hon ska heller inte ha vetat om att Percy Nilsson klagat på signalen. Hade hon gjort det hade hon inte spelat melodin på hans gata, rapporterar TT.

Under slutpläderingen hävdade åklagaren Sofia Eilertsson Olsson att hämd låg bakom borrningen av däcket och yrkar på villkorlig dom och böter.

Försvararen hävdade att det inte alls rörde sig om någon hämnd utan att Nilsson agerat i nödvärn alternativt nöd och att ett lågt bötesbelopp borde utdömas för skadegörelse. Percy Nilsson motsäger sig skadeståndskravet om cirka 4 000 kronor. Dom i målet meddelas den 24 januari.

Vill nu köra med egna melodier

I december ansökte Nilsson om att själv få starta försäljning från fordon med egna melodislingor. Han ska ha lämnat in fem stycken anmälningar till polisen i Vellinge om att få sälja bland annat leksaker, frukt och hörselskydd. Anledningen ska vara att testa om det finns möjlighet även för honom att "fara omkring på stan och föra oväsen med högtalarljud", enligt honom själv.

– Polisen har inte lämnat något tillstånd än och jag gissar att de vill avvakta detta först, säger han.