Åtalas för sexbrott mot unga flickor

1 av 4
NYHETER

MALMÖ. Under bara några månader tog den 31-årige mannen kontakt med drygt 150 unga flickor på nätet.

I dag åtalades han för att ha utnyttjat elva av dem i sexuella syften.

– Det är bara början, säger åklagare Ulrika Rogland. Sammanlagt tror vi att han begått brott mot åtminstone ett 50-tal av flickorna.

Mannen dömdes 2010 till fängelse för våldtäkt av två 14-åriga flickor. Han frigavs i december 2011.

– Strax därefter började han söka flickor via olika chattsajter på nätet, berättar Ulrika Rogland.

Han avslöjades sedan han i somras blev misstänkt för ett annat sexuellt ofredande.

– Då togs hans dator i beslag och där hittade vi mängder av bilder på unga flickor och olika chatt han haft bland annat på Skype, förklarar åklagaren.

– Det rör sig om flickor från hela landet, de yngsta bara nio år gamla. De elva fall han åtalas för idag gäller flickor i åldrarna nio till 16 år.

Sexuellt ofredande

Flera fall handlar om grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och i samtliga fall är han misstänkt för sexuellt ofredande.

– Han har försökt få flickorna att posera framför deras webbkameror, berättar hon. Han har instruerat dem i hur de ska agera.

I flera fall har han lyckats.

Inför några av flickorna har han också blottat sig och onanerat.

31-åringen har förklarat för flickorna att han bara är 15-16 år.

– Han har skickat över bilder på en ung pojke som han påstår är han själv, berättar Ulrika Rogland.

Via mannens dator har polisen spårat flickorna.

– Vi har inte fått några anmälningar mot honom utan flickorna har hittats i hans dator. Många av flickorna tycker naturligtvis att det är jobbigt att berätta om det här. Och för att det inte ska ta alltför lång tid har jag nu valt att åtala i de elva första fallen. Men samtidigt som rättegången nu inleds inom kort kommer utredningen att fortsätta beträffande de andra flickorna. Det kommer att bli fler åtal efter hand.

Kastade ut brev

31-åringen förnekar all kännedom om flickorna och säger att det inte är han som haft kontakt med dem.

På Skype har han använt sig av ett fingerat namn.

Under sin tid på häktet har han skrivit flera brev som han kastat ut genom fönstret.

– Där har han uppmanat upphittarna att logga in på Skype med hans fingerade namn, berättar Ulrika Rogland. Detta för att ”visa” att det är andra som använder inloggningsuppgifterna och att han är oskyldig.

– Men han avslöjades av personalen på häktet. Han förnekar visserligen att det är han som skrivit breven – men vi har hittat hans fingeravtryck på dem.

Rättegången mot honom kommer att inledas inom ett par veckor.

FAKTA

Ett av de elva nu aktuella åtalen:

GROVT UTNYTTJANDE AV BARN FÖR SEXUELL POSERING, SEXUELLT OFREDANDE.

Gärning: X X har den 24 mars 2012 i Malmö eller på annan plats i Sverige utnyttjat den då nioåriga målsäganden att sexuellt posera framför honom på internet på Skype. Han har förmått henne att göra detta genom att övertala henne och instruera henne.

Brottet är grovt då X X vilselett målsäganden om sin ålder genom att utge sig för att vara betydligt yngre än han är, om sitt utseende, genom att visa bild på en annan person – vilket inneburit ett hänsynslöst utnyttjande av henne och då verksamheten bedrivits i större omfattning.

X X har vid samma tillfälle sexuellt ofredat henne genom att göra grova sexuella uttalanden till henne samt genom att blotta sig för henne via Skype.

ARTIKELN HANDLAR OM