Gräspengarna går upp i rök

PUFFAR FÖR NY LAG Sedan nyår är det lagligt att röka och sälja ”gräs” i Colorado. Nu tar även Florida tag i den heta frågan och folkomröstar om en legalisering.
NYHETER

De skulle bli stormrika på legal marijuana.

Men nu hotas miljondrömmarna av rånare och tjuvar.

Anledning: affärerna får inte använda kortmaskiner eller sätta in pengar på banken.

Men de har hur mycket kontanter som helst.

Marijuanaförsäljarna gnuggade händerna när drogen legaliserades i Colorado den 1 januari.

Lagren tömdes på nolltid och rökfesten gav eko i hela världen - inte minst i denna tidning.

Över hela USA luckras den – i många stater – drakoniska lagstiftningen upp och på flera ställen är droganvändningen mer eller mindre fri. Särskilt när det gäller så kallad medicinsk marijuana.

Problemen börjar hopa sig

Men redan efter en månad börjar problemen hopa sig – för handlarna.

Knarkpengar får nämligen inte cirkulera inom det federala banksystemet. Detta innebär att handlarna i Colorado, trots att drogen är laglig, inte öppna bankkonton. Och skulle de ändå lyckas göra det kan kontona frysas.

Samma lag hindrar handlarna från att använda kortläsare.

Rädda för att bli rånade

Följden har blivit en enorm kontanthantering. Vilket rånarna har upptäckt.

De nervösa affärsmännen åker omkring med resväskor fyllda med kontanter när de ska göra sina uppköp. De anställda betalas med kontanter och törs knappt gå hem av rädsla för att rånas på lönekuverten.

– Tänk dig att åka iväg med två miljoner dollar för att betala för ett växthusprojekt, då får du släpa med dig en riktigt stor koffert, säger marijuanaentreprenören Andy Williams till Time Magazine.

Han är chef för firman Medicine Man och har stora växthus och en fabrik som bland annat framställer ätbara marijuanaprodukter.

– Vi har fått bygga ett litet fort, säger han.

Rånarna kan slå till när som helst

Handlarna gömmer sina pengar i fastbultade kassaskåp och bakom dubbla väggar. De törs aldrig åka samma väg hem och ingen vet när de kommer eller går.

Rånarna kan slå till var och när som helst.

Handlare går från bank till bank och gör små insättningar, ofta i andras namn för att inte väcka misstankar. Bara det är en riskabel process eftersom de ibland kan uppåt en miljon i småsedlar med sig.

Tvingas bete sig som skumraskfigurer

Istället för att få vara respektabla affärsmän som bidrar med arbetstillfällen och skatteintäkter tvingas handlarna bete sig som skumraskfigurer. Precis som de gangsters och skumraskfigurer som tidigare stod för verksamheten. Justitieminister James Cole säger att "han är medveten om problemet.

"Man beräknar att den legala marijuanaindustrin kommer att omsätta omkring tio miljarder dollar inom fem år. Men om man inte får bukt med brottsligheten kommer antagligen stödet för den liberala lagstiftningen att gå upp i rök.

Stödet kan gå upp i rök

Micael Elliot, vd för Medical Marijuana Medical Group, anar en federal konspiration:

– De har alltid hävdat att den här industrin kommer att öka brottsligheten. Nu ser det ut som om de har bestämt sig för att det är just så det ska bli.

ARTIKELN HANDLAR OM