Vinnarna bakom lotteriet: Bonnier

EN GULDGRUVA Postkodlotteriet ska syssla med välgörenhet men har gett TV4 värden på närmare en halv miljard kronor för ”Postkodmiljonären”. ”Det här är verkligen en guldpeng som har garnerat TV4:s vinster, säger Eva som har insyn i Postkodlotteriets avtal och verksamhet
NYHETER

Familjen Bonnier som äger TV4 är de verkliga postkodmiljonärerna i Sverige.

Kanalen har haft provision på lottförsäljningen och har fått 700 avsnitt av programmet ”Postkodmiljonären” utan att betala ett enda öre.

Enligt Aftonbladets beräkningar innebär detta en förtjänst motsvarande närmare en halv miljard kronor – pengar som kommer från lottköpare runt om i landet.

TV 4 AB redovisade i dag ett rekordresultat för 2013 - en vinst på 648 miljoner kronor. Det är en ökning med 12,3 procent sen året innan.

En av kanalens guldkalvar är tittarsuccén "Postkodmiljonären".

Produktionskostnaderna betalas helt och hållet av Postkodlotteriet som ska syssla med välgörenhet.

I gengäld kan lotteriet, som drivs kommersiellt av bolaget Novamedia, styra över innehållet i programmet.

Talas inte högt om

TV4 kammar även hem pengar för reklamintäkterna i samband med sändningarna. Fram till för ett par år sedan fick kanalen också procent på lottförsäljningen.

– Bara den här provisionen kunde ge TV4 mellan 3 och 5 miljoner per år, berättar Eva som har insyn i Postkodlotteriets avtal och verksamhet och egentligen heter någonting annat.

Enligt Evas beräkning kostar varje avsnitt av ”Postkodmiljonären” närmare 600 000 kronor att producera. Kostnaderna för 700 program blir då 420 miljoner, en utgift som TV4 har fått till skänks.

Utöver detta tillkommer också tiotals miljoner i provision för lottförsäljning under åren.

Reklamintäkterna har gett TV4 ytterligare 285 000 kronor i intäkter för varje avsnitt, enligt Eva.

Postkodlotteriet framhåller i olika sammanhang hur mycket pengar de ger till välgörenhet, men att de under åren har gett värden på närmare en halv miljard till TV4 talas det inte lika högt om.

– Det här är verkligen en guldpeng som har garnerat TV4:s vinster, säger Eva.

144 miljoner

TV4 har under många år varit familjen Bonniers stora vinstmaskin. En del av framgången ligger i de lukrativa avtalen kring ”Postkodmiljonären”.

Förra året lämnade TV AB drygt 583 miljoner kronor i koncernbidrag och ett 70-tal medlemmar i familj­en Bonnier kunde kvittera ut 144 miljoner i aktieut­delningar från Albert Bonnier AB.

Aftonbladet har inte lyckats nå TV4:as VD Casten Almqvist. Magnus Törnblom på kanalens kommunikationsavdelning vill inte kommentera hur affärs­avtalen ser ut.

Postkodlotteriets presschef Roger Magnergård vill inte uppge vad programmet ”Postkodmiljonär­en” kostar att göra eller kommentera uppgifterna om provision på lottförsäljningen.

ARTIKELN HANDLAR OM