Dewani kan utlämnas för rättegång

Misstänks för mord på svenska Annie

NYHETER

Shrien Dewani misstänks för att ha beställt mordet på sin svenska fru Anni. Hon sköts till döds under sin bröllopsresa 2010. Efter en flerårig process kan han nu komma att utlämnas till Sydafrika för rättegång, uppger BBC.

Svenska Anni Dewani mördades under sin bröllopsresa i Sydafrika i oktober 2010. Hon och hennes man var på väg på väg till en bar i kåkstaden Gugulethu utanför Kapstaden i en taxi när beväpnade rånare slog till. Paret tvingades ut på gatan och Anni Dewani sköts till döds med tre skott.

Misstänktes tidigt

Tre män har tidigare fällts för brottet och en av dessa pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man, Shrien Dewani, som inblandad i mordet. Den 30-årige mångmiljonären har begärts utlämnad till Sydafrika, misstäkt för stämpling till mord. Shrien Dewani har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdar att han är för sjuk för att utlämnas då han lider av post traumatisk stress.

Kan utlämnas

Idag kom beskedet från det brittiska rättsystemet att han kan utlämnas så länge som den Sydafrikanska regeringen kan meddela hur länge som han kommer att hållas kvar i landet innan rättegången hålls. Men möjligheten finns fortfarande att överklaga beslutet till högsta domstolen, vilket kommer att försena en utlämning ytterligare.

Enligt Annis kusin, Amit Karia, är familjen mycket glad över dagens beslut.

– Vi har väntat på detta i tre år och tre månader, säger hon till BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM