Snövädret följs av ishalka

1 av 3 | Foto: JOAKIM ERIKSSON
En singelolycka inträffade vid 18-tiden på riksväg 41 utanför Kinna på fredagskvällen.
NYHETER

Fredagens snöväder följs upp av halka i hela landet.

Trafikverket varnar för besvärlig ishalka i södra Götaland.

– Det är stor risk i södra Sverige, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog på SMHI i Stockholm.

Vet du mer? Har du bilder? Kontakta oss!

Gårdagens halkiga vägbanor kvarstår under lördagen. Trafikverket varnar för ishalka i Blekinge, inre och östra Skåne, men också Kronoberg och Kalmar län. Svealand kan också få viss is- och frosthalka, men det kan också bli halt på grund av snö som ligger på vägbanorna.

I Norrland blir det främst snöhalka, enligt Trafikverkets halkprognos.

– Vi vill uppmärksamma bilister på att det faktiskt är riktigt halt och att man ska ta det försiktigt. Håll avstånd och anpassa hastigheten inför väglaget, säger Bodil Sonesson på Trafikverkets pressjour.

Polisen och räddningstjänsten i Norrbotten uppmanar länets trafikanter att att hålla avstånd och sänka hastigheten för att förhindra olyckor.

– Det är kallt ute, mellan 13 och 15 minus, och sen har det snöat. Och det snöar i vissa delar av länet. Det innebär att när det är kallt blir det snörök och det gör att man måste hålla bra avstånd och även då försöka sänka farten, säger Hans Österlundh, länsvakthavande befäl vid Norrbottenspolisen.

”Regnet polerar snön”

Regnet kommer falla på snö, då den snö som ligger inte kommer att hinna smälta bort under det plusgradsväder som väntas under eftermiddagen.

När regnet faller på kalla underlag fryser det direkt, till exempel på vägbanor.

– Regnet polerar snöytorna på vägbanan som är kall, då blir det ishalka, säger Ibrahim Al-Mausawe.

Även om lufttemperaturen väntas ligga runt 1-2 plusgrader i Götaland så kommer inte marken värmas upp tillräckligt snabbt.

Fortsatt halt på vägarna

Under fredagen orsakade ett snöfallsområde många trafikolyckor i hela Sverige. På flera håll var det ordentlig väghalka.

Under kvällen frontalkrockade två bilar i Jämtland, när norska gränsen. Nio norska medborgare var inblandade i olyckan, men det var på fredagskvällen okänt vilka skador de ådragit sig.

Under lördagen fortsätter det besvärliga väglaget när ett regnområde drar i över södra Sverige.

– Regnet kommer till västkusten under senare delen av eftermiddagen. Västergötland och Dalsland kan vänta sig regn vid 17-tiden, sedan rör det sig nedåt och österut, säger Ibrahim Al-Mausawe.

Plusgraderna vandrar uppåt

Under natten mot söndag rör sig regn- och mildvärdet norrut. I Svealand kommer nederbörden till viss del skifta från snö till regn och någon enstaka plusgrad väntas.

– Gävle och södra Norrlandskusten kan få under en plusgrad, men över nollan, säger Ibrahim Al-Mausawe.

ARTIKELN HANDLAR OM