Miljöpartiets attack: Lööf tar inga krafttag mot kärnkraften

NYHETER

Miljöpartiet går till grön attack mot Annie Lööf.

C-ledaren anklagas för att helt ignorera kärnkraftsfrågan.

- Det är tragiskt, många i centerrörelsen är fort­farande övertygade motståndare, säger språk­röret Åsa Romson (MP).

I går inleddes Center­partiets kommundagar i Malmö. Nära 600 kommun- och landstingstingspolitiker samlades för att ta avstamp inför EU-valet i maj och riksdagsvalet i september.

Som en av de första punkterna fick deltagarna lyssna på partiledaren Annie Lööf. Hon lanserade bland annat att partiet ska satsa på jobbskapande och miljö i val­rörelsen - och göra det ­under parollen ”närodlad politik”.

Har plöjt alla tal

Samtidigt får Annie Lööf nu kritik för något hon inte talade om.

Det är MP:s språkrör Åsa Romson som går till attack. Tillsammans med sina medarbetare har hon gått igenom Lööfs tidigare tal och hävdar att C-ledaren konsekvent undvikit att ­tala om kärnkraften.

- Min uppfattning har ­varit att många center­partister fortfarande är övertygade kärnkraft­motståndare. Då trodde jag inte det var möjligt för en partiledare att tysta ­frågan, säger Åsa Romson.

C var länge hårdnackade motståndare till kärnkraft. Men med den energi­överenskommelse som slöts av regeringen 2009 bytte C fot. Förbudet mot ny kärnkraft upphävdes. ­Ambitiösa mål om förnyelsebar energi lanserades.

Nu har statliga Vattenfall startat ett samråd om ny produktion av kärnkraft vid Ringhals. Det gör Romson ännu mer förbannad:

- Målet med överenskommelsen var att Sverige skulle bli mindre beroende av kärnkraft.

”För förnybar energi”

Annie Lööf säger att hennes strategi handlar om det som hon vill göra och är för:

- Genom att tala om det vi är för har vi sett att vindkraften har mer än sjudubblats, biobränslen har fördubblats inom transportsektorn och bioenergin har gått om oljan som största energi­källa. Vi är för ett ­hundra procent förnybart energisystem.

ARTIKELN HANDLAR OM