Knox ex: ”Jag tänkte inte fly”

NYHETER

Raffaele Sollecito som greps i går vid den österrikiska gränsen hade inte för avsikt att fly.

Det säger han själv i en intervju med NBC:

– Så snart jag fick veta att jag var dömd återvände jag till Italien. 

Raffaele Sollecito dömdes i går till 25 årsfängelse för mord på utbytesstudenten Meredith Kercher.

När domen föll befann han sig i Italien.

Han närvarade i rätten vid förhandlingarna, men när domen föll befann han sig på ett hotell i Venzone, cirka 40 kilometers från den italienska gränsen. Han greps av polis och släpptes först i går morse.

”Ville hålla sig borta”

I går uppgav hans advokat att han befann sig där eftersom hans nuvarande flickvän bor där.

– Han hade planerat att hålla sig borta från domstolen, från sitt hem och medias bevakning när domen kom. Ett reseförbud hade utfärdats på hans pass. Och det var inte direkt så att han kunde ta sig till någon gränskontroll och använda sitt pass. Han hade blivit stoppad oavsett vad, säger advokaten John Q. Kelly till NBC. 

Rafaele Sollecito säger att han inte planerat att fly:

– Så snart jag fick veta att jag var dömd återvände jag till Italien.

De italienska domarna dömde honom och hans ex-flickvän Amanda Knox till långa fängelsestraff för mordet på Meredith Kercher som inträffade under en Halloween-helg 2007.

”Finns inga bevis"

Den fällande domen som gav honom 25 års fängelse, och Amanda Knox 28 års fängelestraff, kom som en chock, menar Sollecito:

– Psykologiskt är det rent förkrossande. Jag måste kämpa hela vägen till slutet, eftersom vi visade och bevisade att jag inte har någonting att göra med det här mordet.

Advokaten instämmer och menar att det inte finns några bevis som binder hans klient till händelsen.

– Bedrövad är en underdrift. Ingen förväntade sig detta, som står i motsats till de andra rättegångarna. Det finns mycket mindre bevis nu, det finns inga bevis. Det finns ingen teknisk bevisning, ingen fysisk bevisning och det finns inga vittnesmål, säger Sollecitos advokat John Q. Kelly till NBC.

Ville vara med sin familj

Sollecito och Knox överklagade och frikändes för mordet 2011. De hade då suttit i italienskt fängelse i fyra år. En droglangare Rude Guede avtjänar nu ett 16-årigt långt fängelsestraff för mordet på Meredith Kercher.

Amanda Knox som är amerikansk medborgare bor för närvarande i USA och meddelade i går att hon inte kommer att lämna landet frivilligt - utan enbart om hon begärs utlämnad. Men för Sollecito som är italiensk medborgare skulle utlämnas var han än befann sig.

– Så han bestämde sig för att vara hemma och nära sin familj och vänner och de som älskar honom, säger advokaten.

ARTIKELN HANDLAR OM