"Vi har varit för fladdriga"

Michael Arthursson.
NYHETER

MALMÖ. 200 000 personliga samtal med väljarna och en mer konsekvent politisk linje.

Det är det pressade Centerpartiets recept på valframgång.

– Vi behöver vara väldigt uthålliga och konsekventa med vår politik. Förra året var lite fladdrigt, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

I dag avslutade Centerpartiet sina kommundagar i Malmö. Sist upp på scenen var partisekreteraren Michael Arthursson som försökte gjuta mod i de kommun- och landstingspolitiker som var på plats. Han var nöjd med evenemanget med erkände att en och annan centerpartist blivit blek om nosen av det historiskt låga opinionsresultatet i den mätning som DN/Ipsos presenterade i går.

– Det har rört upp lite känslor men även blivit en kick i baken för oss att jobba ännu hårdare. Mitt budskap i dag var att vi har en tydlig politik och en tydlig uppgift. Både från C och Alliansen ser vi en stor risk i att många inte verkar tro att det blir så stora förändringar om det blir ett maktskifte. Vi måste få en diskussion om vad som kommer hända med Sverige om det blir ett maktskift, säger han.

"Måste möte väljarna där de är"

Inför valet till Europaparlamentet i maj och riksdagsvalet i september kommer C att satsa väsentligt mer än vanligt på att få ut sitt budskap på nätet.

– De yngsta väljargrupperna är väldigt aktiva där. De konsumerar inte traditionella medier på samma sätt som andra väljargrupper. Sedan måste allting vara mer i dialogform. Vi behöver jobba med att mindre avsändarorienterade. Vi ska tala om vad vi står för men sedan måste vi möta väljarna där de är, säger Arthursson.

Partiledningen har att upp som mål att organisationen ska genomföra 200 000 personliga samtal med väljare som sedan följs upp innan valet i höst.

– Men Centerpartiet är en organisation som är väldigt decentraliserad och lokal så det kommer bli minst lika många samtal till som inte vi har en central uppföljning av, säger Arthursson.

”Förra året var lite fladdrigt”

2013 var ett turbulent år för C och partiledaren Annie Lööf. Enligt partisekreteraren måste man nu skärpa sig och ligga fast vid en konsekvent politisk linje.

– Förra året var lite fladdrigt. Först hade vi en väldigt yvig idéprogramdebatt och sedan avslutade vi året med traditionella centerfrågor. Jag tror folk kan ställa sig frågan vad det är som gäller. Nu måste vi hålla fast vid jobb i hela landet och miljöpolitiken och det närodlade politiska konceptet, säger han.

När Annie Lööf samlade de andra partiledarna i sitt hem i Maramö förra året bestämde man att det ska arrangeras ett Allianskonvent innan riksdagsvalet i höst. Men det är fortfarande oklart när det ska äga rum.

– Det är inte bestämt ännu. Men vi inom Centerpartiet kommer att samlas på Friends Arena Hotell i Stockholm den 7-9 augusti. Då tar vi vårt valmanifest och kommer med våra vallöften inför nästa mandatperiod, säger Michael Arhursson.

ARTIKELN HANDLAR OM