”Aldrig mer!”

Svenska kvinnor protesterar mot Spaniens nya abortlagsförslag

1 av 10
Jenny Sonesson.
NYHETER

Våldtäkt är giltigt skäl.

Extrem fara för mammans liv likaså.

Annars vill spanska regerande högerpartiet Partido Popular att aborter ska vara olagliga.

I dag hålls en stor manifestation i Madrid – och på svenska kvinnors twittersidor.

Det fanns en tid när de använde galgar.

Eller virknålar.

Ungdomar som vuxna, fattiga som rika. Kvinnor som bar på ett barn de av olika skäl inte kunde bära satt själva någonstans och karvade ut fostret.

Det slutade ofta illa. För mamman. För barnet. För båda.

Ny abortlag

Sedan ändrades lagen. Under ett socialdemokratiskt styre 2010 fick spanska kvinnor större friheter.

Snabbspola fyra år och vinden har vänt.

Det regerande högerpartiet Partido Popular, lett av premiärminister Mariano Rajoy, föreslår en ny abortlag. Om förslaget går igenom får Spanien en av Europas strängaste abortlagstiftningar.

Enligt förslaget ska abort endast vara laglig om graviditeten innebär en så pass allvarlig hälsorisk för mamman att två läkare kan styrka att det är fara för hennes liv, eller om graviditeten skett genom våldtäkt. Minderåriga ska inte kunna göra abort utan sina föräldrars medgivande. Inte heller att barnet uppvisar allvarliga handikapp ska vara giltigt skäl. 

– Det här förslaget visar varför feminism behövs, säger Anna Manell, kommunalrådskandidat i Uppsala för Folkpartiet och en av tusentals svenska kvinnor som idag har lagt upp en bild på sig själv på twitter tillsammans med en galge och texten #alertafeminista "Nunca más – Aldrig mer".

Tusentals engagerade

– Det här är inte en fråga om för eller emot abort, det handlar om huruvida Spanien ska ha osäkra eller säkra aborter. Aborterna kommer att ske oavsett. Att man 2014 vill kasta kvinnors rättigheter femtio år tillbaka i tiden, det är inte värdigt ett EU-land som Spanien, säger Anna Manell.

Klockan tolv idag samlades spanska och franska kvinnoorganisationer i Madrid för att överlämna ett manifest till den spanska regeringen.

Spanien är dock inte det enda landet i Europa där abortmotståndet växer. Högerextremistiska Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen i Frankrike har öppet hyllat lagförslaget.

Svensk abortdiskussion

Även i Sverige pågår en diskussion.

– Vi måste se upp även på hemmaplan. SD vill riva upp vår abortlagstiftning och i början av året bildades Kristna Värdepartiet som vill kriminalisera abort, säger Jenny Sonesson, Folkpartiets toppkandidat till Europaparlamentet och ännu en kvinna som deltar i protesten på Twitter.

Som enda svenska riksdagsparti vill Sverigedemokraterna skärpa abortlagstiftningen. Partiets önskan är att sänka gränsen för kvinnor som vill göra abort från vecka 18 till vecka 12. Den som vill göra abort efter vecka 12 ska enligt SD ansöka om godkännande hos Socialstyrelsen.

– Kvinnors rätt till sina kroppar är under attack i land efter land, säger Jenny Sonesson.

ARTIKELN HANDLAR OM