Papegoja övervintrar i Bredsand

Foto: HELENA PAULSSON / TT
Knallgrön med röd näbb och lång stjärt. Så ser en av de dagliga gästerna vid familjens Paulssons fågelbord i Bredsand i södra Sundsvall ut denna vinter.
NYHETER

Fågelbordet i Bredsand söder om Sundsvall har en färgstark besökare.

Bland duvor och skator sitter en indisk halsbandsparakit och knaprar frön.

– Det går bra, skatorna och kråkorna verkar inte bry sig, säger Helena Paulsson till Aftonbladet.

Det var i höstas som Helena Paulsson hörde det genomträngande och ovanliga lätet från fågeln första gången.

– Först trodde jag inte att det skulle vara en papegoja, jag hörde ljudet först. Jag är fågelintresserad och jag lyssnar lite så där nördigt på fågelljud. Så när jag hörde det här ljudet hörde jag direkt att det inte var en vanlig fågel. Då såg jag en siluett av den flög i väg och trodde att det var en falk först, säger hon. 

”Ingen saknar den”

Helena kollade upp olika falkar på nätet, men inga av dem stämde med det hon sett. Nästa gång fågeln uppenbarade sig i skogsdungen utanför huset tog hon fram kameran. Och när hon zoomade in på bilderna såg hon att dess gröna fjärderprakt och röda näbb. Enligt Sundsvalls Tidning är det bekräftat att det är en indisk halsbandsparakit.

Hon ringde till polisen för att ta reda på om det var någon som saknade sitt färgstarka fjäderfä.

– Men det fanns ingen som saknade den i hela landet. Det verkar som att någon har tröttnat på den och släppt ut den bara, säger hon.

”Verkar inte bry sig”

En kollega på Helenas jobb har sett ett papegojpar vid Lindsjön,  sydväst om Sundsvall.

– Men de är inte kvar där så jag vet inte om det är en av dem då, om en av dem har gått åt. Det verkar inte sannolikt att det finns så mycket papegojor på så liten yta.

Och sedan i höstas har papegojan återvänt till skogen kring huset. Tillsammans med grannen ger de den gröna fågeln fågelfrön. En gång blev den bortjagad ur ett träd av en ekorre, men i övrigt verkar den komma väl överens med andra fåglar.

– Det går bra, skatorna och kråkorna verkar inte bry sig. Och sen är det jättemycket duvor på grannens fågelbord, de sitter där tillsammans. Det verkar inte bekomma varken honom eller de andra.

Och trots att det varit neråt 20 minusgrader i vinter verkar den indiska halbandsparakiten må bra. Senast i går satt den i en björk och sov.

Försökte gillra en fälla

Helena Paulsson hoppas få in tips på hur papegojan ska kunna fångas in så att någon skulle kunna ta hand om den. Själv har hon försökt få tag i den med hjälp av en hundbur, men utan att lyckats.

– Jag tog upp hundburen som jag gillrade och ställde upp på ett bord. Och så tog jag med ett rep från luckan och drog in till altandörren. Jag tänkte att om man ser den kan man dra igen luckan, men han var aldrig inne där, så det gick inte så bra, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM