Lenas (dj)urtokiga mössa

NYHETER

Ingen höjde på ögonbrynen över att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) deltog vid invigningen av Kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Men det gjorde nog flera när de fick se mjukisdjuret på hennes huvud.

Det är kanske en ny trend att prominenta besökare bär spännande mössor när de är i Umeå. När kungen var där vid skid-SM i januari bar han en så stor pälsmössa att den fick en egen artikel i Expressen.

Tidigt ute

Och om det nu går en riktning kring just djurmössor har kulturministern tidigt (och påpälsat) nosat upp detta spår.
När hon var i Umeå igår för att närvara vid invigningen av kulturhuvudstadsåret hade hon prytt huvudet med en en speciell djurmössa. Reaktionerna lät inte vänta på sig när hon var med i en intervju i SVT. Både tv-kanalen och Västerbottens-Kuriren rapporterar om huvudbonaden. Och nu även denna tidning.

”Inget riktigt djur”

Den ovanliga skapelsen – en tvättbjörn komplett med huvud och nos – värmde ministern under stadsvandringen. Även om den visar på äkta mössglädje är kulturministerns hatt enligt hennes pressekreterare Catharina Henriksson hundra procent fejk.

– Det är ingen riktig päls och det är inget riktigt djur förstås, säger hon till Aftonbladet. 

Och mössan har skapat huvudbry. Men nu kan Aftonbladet lyfta hatten av detta mysterium.

”Mössan är varm”

Kulturminstern köpte denna tvättbara plyschmössan i en leksaksaffär för runt 25 år sedan.

– Den vädras någon gång per år, hon har haft den när hon åker skidor. Anledningen att hon valde att ha den under invigningen var att uppmaningen var att vi skulle klä oss varmt. Och då kom hon tänka på att den här mössan är varm, säger Catharina Henriksson.

Men den fällsamma historien om denna djurbonad tar inte slut där:

– Hon har faktiskt döpt mössan till Isadora. Det är skämtsamt förstås, det var någon som tyckte att "klart att djuret ska ha ett namn". Och då kom hon på Isadora, som en koppling till is och det var ett passande vinternamn.

ARTIKELN HANDLAR OM