Schyman och Arnholm debatterade jämställdhet

1 av 2
Maria Arnholm
NYHETER

Jämställdheten tycks ligga över 100 år fram i tiden.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) och Gudrun Schyman (Fi) debatterade ämnet i söndagens Agenda.

– Väldigt många har haft väldigt lång tid på sig att göra mycket, men inget har blivit gjort, säger Schyman under programmet.

I söndagens avsnitt av SVT:s Agenda tas jämställdheten upp. Programmet har räknat ut (ovetenskapligt, påpekar man) att med dagens löneökningstakt för män och kvinnor så kommer lönerna bli jämställda först år 2138.

– Regeringen borde ge Medlingsinstitutet, som är politikens förlängda arm i lönebildningen, ett övergripande ansvar att jobba för jämställda löner. Man får säga 'Nu får de manligt dominerade verksamheterna stå tillbaka lite tills kvinnorna kommer ikapp'. Alla kommer inte tycka att det är roligt, men vi måste göra någonting. Det krävs lite mod och handling, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministisk Initiativ.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm, från Folkpartiet, vill inte gå in som politiker och diktera hur löner ska sättas.

– Jag är liberal och tror på marknaden och avtalsfriheten. Jag tror inte på Statssocialism.

”Låt goda krafter verka”

– Du får kalla det vad du vill. Jag tänker inte vänta i flera hundra år tills det blir rättvisa löner. Politiken har ett ansvar att lägga sig i när man ser vartåt det barkar. Det krävs mod, svarade Gudrun Schyman.

Maria Arnholm vill komma till rätta med problemen genom att få med sig arbetsgivare och fackförbund.

– Vi måste tillåta de goda krafterna att samverka. Jag tror inte att en myndighet ska sätta löner, säger hon.

Schyman: ”det är fegt”

Agenda har också tittat på att det är få föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen. Av de barn som föddes år 2000 var det bara omkring fyra procent av föräldrarna som delade lika. Nu, 14 år senare, har siffran stigit till knappt 13 procent. Med den ökningstakten tar det nästan 100 år innan alla föräldrar delar lika.

– Det är väldigt viktigt att man delar lika. Vi från Folkpartiet vill ha en ytterligare, tredje, pappamånad. Vi vill ta ytterligare steg för det här går för långsamt, säger Maria Anrholm.

Gudrun Schyman tycker att föräldraförsäkringen ska vara individuell.

– Jag tycker att det är fegt att inte föreslå detta, säger hon.

Både Arnholm och Schyman menar också att problemet inte är att folk inte vill ändra på sig. Problemet är vilka signaler som samhället ger.

ARTIKELN HANDLAR OM