Lärare ville köpa sex – av 14-åring

Svarade på en annons och stämde träff – visste inte att den var falsk

Foto: TOMAS MAGNUSSON / SVERIGES RADIO
Ringde upp flickan Högstadieläraren ”Mats” ringde på den 14-åriga flickans sexannons och stämde träff på ett torg i Uppsala. Det han inte visste var att annonsen var falsk och skapad av Upplandsnytt. Här står P4 Upplands reporter och väntar. (Bilden är arrangerad)
NYHETER

Högstadieläraren ”Mats” ringde på den 14-åriga flickans sexannons. Han stämde träff med henne på ett torg i Uppsala.

– Hur ser du på kondom och så, frågar han i samtalet.

Han visste inte att annonsen var falsk och skapad av Upplandsnytts reportrar.

I annonsen som Sveriges Radio Upplandsnytt la ut på internet skrev de att de hette Emelie. En ung tjej som var 14 år och som ville tjäna extra pengar genom att sälja sexuella tjänster.

Annonsen låg ute i ungefär en vecka och samtalen vällde in till Emelie. Runt 100 personer hörde av sig. En skickade 38 sms. De flesta använde dolt nummer eller mobiler med kontantkort.

Men inte alla.

Arbetade som lärare

En av dem var ”Mats”. När Upplandsnytt kollade upp honom visade det sig att han jobbade som högstadielärare på en skola i Uppland.

När reportern som låtsades vara Emelie ringde upp honom var han på jobbet. Röster från ungdomar hördes i bakgrunden och han beklagade att det var ”ett himla liv”.

Mats ville träffa Emelie och ha sex och han sa att de kunde vara i hans bil. Han sa att han ville ligga med henne utan kondom, ”det är skillnad utan”.

De stämde träff på ett torg i Uppsala.

När reportern från Upplandsnytt mötte honom hade hon inspelnings- utrustningen påslagen.

På väg till bilen avslöjar hon vem hon egentligen är och att samtalet spelas in.

Då förklarar Mats att han missat att Emelie bara var 14 år.

Känner sig lurad

– Ja, det har jag ingen aning om. Det har jag bommat, säger Mats till reportern.

Han säger att det här var första gången han tänkt köpa sex och att han gör det för att han känner sig ensam. Nu känner han sig lurad.

Att köpa sex från minderåriga tjejer är inte okej, säger Mats. Däremot om de är myndiga och kan bestämma själv. Samtidigt påpekar han att det är olagligt att köpa sex. Han får frågan om han någon gång har haft sex med en elev.

– Nej, nej, nej, nej, säger han till radioreportern.

Han säger också att han inte vill ha sex med en elev. Och han tycker inte att det är okej för hans egna barn att sälja sex.

– Det tycker jag är fel.

ARTIKELN HANDLAR OM