Nytt bombhot i Malmö

1 av 4
NYHETER

Hovrätten i Malmö utrymdes i morse efter ett larm om ett misstänkt föremål.

– Ett misstänkt paket lämnades in vid kvart över nio i morse, säger Nils Norling, informatör vid Skånepolisen.

Alla avspärrningar är nu hävda efter att paketet visade sig vara ofarligt.

I natt briserade en sprängladdning vid Malmö tingsrätt entré och i morse kallades polis till hovrätten i Malmö efter ett misstänkt hot. Ett paket upptäcktes under genomgången av hovrättens post kvar över nio i morse.

- Det ska ha kommit in med posten och enligt säkerhetspersonalen inte ha sett ut som ett vanligt paket, säger Marie Persson, informatör på Skånepolisen.

Hovrättens säkerhetspersonal kontaktade polisen och bombtekniker var på plats vid kvart över tio för att undersöka det misstänkta föremålet.

Avspärrningarna hävda

Närliggande gator spärrades av för trafik och flera polispatruller var på plats vid hovrätten som utrymdes. Föremålet fördes ut från hovrätten och rökdykare kallades enligt TT till platsen.

Alla avspärrningar hävdes så snart som paketet undersökts. Innehållet visade sig vara ett USB-inne.

– Nu kan all personal återvända, säger Marie Persson.

Det finns i nuläget ingen misstanke om brott.

Säkerhetsglas krossades

Klockan tre i natt detonerade en kraftig sprängladdning utanför rättcentrum i Malmö där polis, Åklagarmyndighet och Ekobrottsmyndligheten huserar. Kraftigt säkerhetsglas krossades vid tingsrättens entré i explosionen.

Jenny Lindell, vice chefsåklagare vid Malmö åklagarkammare har sin arbetsplats på Rättscentrum och fick höra om explosionen när hon var på väg till arbetet.

– Det här påverkar inte det dagliga arbetet för oss, men det är klart att det skapar en oro hos människorna som arbetar här, säger hon till TT.

– Det blir en oro tills man får klarhet om det finns någon hotbild och tills man eventuellt får fast någon gärningsman.

Ingen gripen

Ingen person har gripits och polisen har i nuläget ingen misstänkt. Tekniker spärrade av platsen och undersökte den under natten. Dessutom har polisen knackat dörr i bostadsområdet.

– Vi kommer att titta på de eventuella spår som är säkrade på platsen och det görs vidare analys av materialet, säger Marie Persson. 

Enligt Eva Wendel Rosberg, chef för Malmö tingsrätt, hade Rättscentrum inte tagit emot något bombhot innan nattens explosion.

– Vi hade ingen information eller förvarning om detta, säger Eva Vendel Rosberg till TT.

Det är mycket ovanligt att domstolar blir bombhotade, enligt Carina Brzezinska, biträdande säkerhetschef vid Domstolsverket, till TT.

– Det sker bara någon enstaka gång per år. När det gäller övriga hot inkommer ett 40-tal varje år till landets domstolar, säger hon.

Enligt Brzezinska är det svårt att uttala hur stor den generella hotbilden är mot landets domstolar.

– Det kan variera i samband med förhandlingar, och ibland handlar det om att specifika personer som redan har en hotbild mot sig befinner sig i rätten, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM