M bemöter kritiken: "ser inga problem med brevet"

M:s uppmaning till unga vårdanställda polisanmäld

NYHETER

Att Moderaterna i Stockholms läns landsting i ett öppet brev varnar unga vårdanställda från att rösta rött, har skapat debatt och twitterstorm det senaste dygnet. Nu svarar partiet på kritiken.

– Vi vill visa att det spelar roll vilka politiska förslag man lägger. S politik hotar jobb - det som skrämmer är inte att vi informerar om det, utan att S har den typen av förslag, säger Moderaternas valledare och kanslichef i Stockholms läns landsting, ­Kristoffer Tamsons, som skrivit brevet.

Foto: Foto: Riksdagen
Kristoffer Tamsons

Efter att Moderaterna i Stockholm informerat 500 unga vårdanställda att deras jobb riskeras om oppositionen vinner höstens val har motelden varit kraftig från både fackförbund och socialdemokratiska landstinspolitiker. Nu har också en privatperson polisanmält tilltaget som grovt bedrägeri. Anmälaren menar att Moderaterna vilseleder unga och gör sig ansvariga till valfusk då man uppmanar de unga att inte rösta rött. Men avsändaren till brevet, Moderaternas valledare Kristoffer Tamsons ser inga problem alls med buskapet. 

– När vi räknade på S förslag så ser vi att det har betydelse för välfärden och anställda inom landstinget. Det skulle innebära 115 miljoner kronor i ökade utgifter att ha unga anställda, motsvarande ungefär 100 ungdomsjobb i landstinget och sjukvården. Det vill vi väcka en debatt om.

S politik är skrämmande

Argumentationen som förs i brevet bygger på att S vid en valseger skulle höja arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år och att det skulle leda till att många arbetstillfällen försvann. Kritiken mot brevet har framförallt handlar om att M medvetet skrämmer unga människor att rösta blått, utan att vara säkra på konsekvenserna av S politik. Kristoffer Tamsons menar att han vill sätta press på S för att de ska förklara var pengarna ska tas i från, om det inte drabbar de unga så kommer ett annat område inom landstinget att få sämre ekonomi, säger han.

– Vi vill visa att det spelar roll i politiken, vilka politiska förslag man lägger. Vi kan se att S politik hotar jobb. Det som skrämmer är inte att vi informerar om det, utan att S har den typen av förslag.

Polisanmälan

Att en privatperson polisanmält brevet som grovt bedrägeri har Kristoffer Tamsons svårt att förstå och säger att han inte ser att han kunde gjort något annorlunda.

– Jag har svårt att se att ett öppet brev där man informerar om oppositionens förslag och vill väcka debatt skulle vara annat än just det vi borde ha mer av i politiken- debatt om politikens innehåll.

Det moderata sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms läns landsting, Filippa Reinfeldt, har avböjt att kommentera frågan.

ARTIKELN HANDLAR OM