”Bruce Jenner vill bli kvinna”

1 av 4
AP SCANPIX SWEDEN Bruce Jenner firar sin guldmedalj i tiokamp vid Olympiska sommarspelen i Montreal 1976.
NYHETER

Han var den filmstjärnesnygga OS-hjälten som blev friidrottens populäraste omslagspojke.

Världens bästa idrottsman, sa vissa.

Nu uppges sexbarnspappan Bruce Jenner, 64, vara på väg att byta kön.

Det är bilden på Bruce Jenner när han lämnar plastikkirurgen i Beverly Hills med bandage på halsen som satt fart på spekulationerna i amerikanska medier.

Enligt National Enquirer har han förminskat adamsäpplet, ett ingrepp som är relativt vanligt i samband med könsbyten.

Bruce Jenner separerade från hustrun Kris i höstas, efter 22 års äktenskap. Sedan dess har han skaffat sig långt hår och fått alltmer feminina drag - något som satt fart på ryktena om ett könsbyte. Han uppges till och med ha bestämt sig för ett nytt namn: Brigitte.

Bruce Jenner har själv inte kommenterat uppgifterna. Men hans söner från det andra äktenskapet, Brendan och Brody Jenner, avfärdar det hela som skrattretande. Enligt kändissajten Radar Online säger de att pappan bara gjort ännu ett skönhetsingrepp och skyller pappans intresse för plastoperationer på styvmamman, Kris Jenner.

– De anser att Bruce blev mer medveten om sin fysiska uppenbarelse och sitt utseende efter att "Familjen Kardashian" började sändas.

Världsrekord och guld

För lite äldre läsare är Bruce Jenner mer känd för sitt OS-guld i tiokamp från Montreal 1976.

På sin tid ansågs han som världens bäste idrottsman.

Inte nog med att han slog den sovjetiske storfavoriten och regerande OS-mästaren Nikolai Avilov där i Montreal. Han satte samtidigt nytt världsrekord med 8 618 poäng.

OS-guldet var en ren arbetsseger. Efter att Jenner slutade tia i München-OS 1972 åkte han hem till USA och började träna som en galning, enligt egen utsago åtta timmar om dagen.

Det gav resultat. När han kom till sommar-OS 1976 var han i sitt livs form. Han vägde 87 kilo utan en gnutta fett på kroppen.

På kvällen den 30 juli säkrade han OS-guldet och världsrekordet genom att vinna det avgörande 1500-metersloppet.

Frukostflingor

Guldet gjorde den skönlockige biffen från Mount Kisco till en amerikansk idrottsikon och alla sponsorers dröm. Han blev en av de första friidrottsstjärnorna som verkligen kunde casha in på sin sport genom feta sponsorkontrakt. Under många år prydde målfotot från 1500-metersloppet förpackningarna på Wheaties frukostflingor.

Men det var länge sedan nu.

Efter idrottskarriären blev han expertkommentator i tv och föredragshållare.

Han provspelade för Hollywoodfilmer och medverkade i några inte särskilt framgångsrika tv-serier.

Han skilde sig från sin första fru, servitrisen Chrystie, efter nio år och två barn. Istället gifte han sig med Elvis Presleys före detta flickvän, Linda Thompson.

Efter två barn med henne skilde han sig återigen. 1991 gifte han sig med fyrbarnsmamman Kris Kardashian, mamma till fotomodellen och tv-personligheten Kim Kardashian.

Stör bröllopsplanerna

För den yngre publiken är han kanske mest känd just som Kim Kardashians plastikopererade styvpappa i dokusåpan "Familjen Kardashian", som just nu visas på Femman. Serien om den färgstarka Beverly Hills-familjen har sänts sedan 2007 och är just nu inne på sin nionde säsong.

– Kim är utled på att att svara på frågor om att Bruce vill bli kvinna, säger en källa nära familjen till brittiska tidningen The Mirror.

Som styvpappa till Kim Kardashian är det tänkte att Bruce ska föra Kim till altaret i sommar när hon ska gifta sig med artisten Kayne West.

– Om han hunnit bli en kvinna tills dess är det uteslutet, säger källan till Mirror.

ARTIKELN HANDLAR OM