Åtal nära för 72-årig kvinna

Sköt sin ex-make med el-pistol för 18 år sedan

Foto: TOMAS JOHANSSON
Den 72-åriga kvinnan i rätten.
NYHETER

I dag åtalas sannolikt en 72-årig kvinna för att ha mördat sin exmake för drygt 18 år sedan.

Hon har varit misstänkt tidigare men ärendet skrevs då av som ett sjukdomsfall.

– Men nu har vi en mycket, mycket mera gedigen utredning där man kan se både motiv och tillvägagångssätt ganska tydligt, säger kammaråklagare Stefan Lind.

Förundersökningen är klar och allt pekar på att åtal kommer att väckas i dag tisdag.

Åklagaren anser att det nu går att bevisa att dödsfallet på gården utanför Strömstad i september 1995 var orsakat av den i dag 72-åriga kvinnan.

Erkänt att hon sköt

Hon har i förhör erkänt hur hon skjutit mot mannen med en elpistol. Men hävdat att det var i självförsvar, att det var han som först sköt mot henne, att hon lyckades avväpna honom och istället använda vapnet mot honom.

Om detta ringde hon till redaktionen för radioprogrammet Karlavagnen 1997, två år senare, men såvitt känt sändes inte hennes berättelse. Istället blev hon kort därefter misstänkt för att ha mördat mannen.

Rättsläkarna hade emellertid inte kunnat fastställa att någon annan orsakat mannens död, då han hittats två år tidigare. Mannen var hjärtsjuk och mycket talade för att dödsfallet berodde på sjukdomen. Utredningen lades därför ner.

I höstas, 18 år efter händelsen, blev kvinnan misstänkt på nytt.

Och bland åklagarens bevis finns den här gången nya vittnen som uppgett hur kvinnan för dem berättat en annan version - att det inte alls var fråga om något självförsvar utan ett medvetet dödande. Och att det var hon själv som skaffat fram vapnet - eller kanske till och med flera och använt på honom.

Två riskgrupper

Stefan Lind uppger att inget aktuellt vapen återfunnits. Men det ska röra sig om en kraftig variant som tillfälligt lamslår en människa.

– De har en ganska svag strömkälla, ett nio-volts batteri, men skickar ut 50 000 volt i elektroderna, så det blir ju en oerhörd chockeffekt, säger han.

Det finns två riskgrupper som vapnet inte ska användas emot - personer med drogmissbruk och hjärtsjuka - då kan det vara dödligt.

Enligt åklagaren har utredarna den här gången också hittat dokument som visar hur infekterad konflikten var mellan den i dag 72-åriga kvinnan och hennes dåvarande make. Och att det fanns ett visst ekonomiskt motiv.

– Hon kunde se en fördel i att han kanske inte var i livet. Vi kan givetvis inte vet hon tänkte när hon åkte upp dit till gården. Men ser man på konflikten innan menar jag att det finns en tydlighet i det, naturligtvis.

”Vägrade acceptera skilsmässan”

När kvinnan låg inlagd på sjukhus för en operation fick hon plötsligt beskedet att mannen ville skiljas. Han skulle ha ändrat i sitt testamente och gjort henne lottlös. Gården de bott på skulle gå till mannens barn i ett tidigare äktenskap. Hon fick också ett besöksförbud gentemot mannen.

Hon vägrade acceptera skilsmässan. Hon tyckte att allt rasade och tog så illa vid sig att hon fick läggas in på psyket med diagnosen akut krisreaktion och depression utan närmare specifikation.

Bland annat stod henne gården väldigt varmt om hjärtat, enligt åklagaren.

– Hon hade ju jaktmarker, hon var jaktintresserad och hade hundar, säger Stefan Lind. Så det handlar väl mycket om att hon inte fick ha kvar det liv hon levde.

Tidigare har änkan nekat till att ha mördat maken.

Aftonbladet har utan framgång sökt 72-åringens nuvarande advokat Björn Hurtig för en kommentar.

– Hon är ledsen, kränkt och bedrövad över anklagelsen, sa änkans tidigare advokat Pia Liljeblad till Aftonbladet i oktober.

FAKTA

Fallet i korthet

 • I september 1995 hittas mannen död cirka 100 meter från sitt hem i en ort i Strömstads kommun. Han hade då varit försvunnen ett par dagar. Vid kroppen satt hans hund och väntade.

Mannen hade sedan länge lidit av hjärtproblem och dödsorsaken bedömdes  vara hjärtinfarkt.

 • Paret hade nyligen separerat och sedan maken ansökt om skilsmässa. Han bodde ensam kvar på gården.

 • 1997, två år senare, berättade änkan för redaktionen för radioprogrammet Karlavagnen hur hon blivit attackerad av mannen med elpistol, hur hon fått tag i den och använt den mot honom. En förundersökning inleddes då men lades ner.

 • 2013, 18 år efter händelsen, kom nya uppgifter in till polisen. Förundersökningen återupptogs och änkan blev häktad som misstänkt för mord på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

ARTIKELN HANDLAR OM