Pussy Riot överraskade på QX-galan

1 av 4
NYHETER

Glamour blandat med politiska utspel.

Kvällens QX-gala bjöd på Pussy Riot, en nakenchock – och flera kängor till Ryssland.

– Här känner vi oss hemma. I Ryssland kan man bli slagen eller dödad som gay, sa en av Pussy Riot-medlemmarna från scenen.

Den årliga QX-galan var späckad av överraskningar. Galan inleddes politiskt av värden Måns Zelmerlöw iklädd en enorm päls framför röda torget i Moskva. Numret, som var en tydlig känga mot Rysslands president Vladimir Putins nyinstiftade anti-gaylagar, fick hela salongen på Cirkus att jubla.

Ännu större succé gjorde den ryska punkgruppen Pussy Riot som överraskade alla på plats på Cirkus. Två av gruppens medlemmar delade ut priset för Årets homo/bi/trans på galan.

"Känner oss hemma"

– Här känner vi oss hemma. Vi uppmanar alla att se vad som händer i Ryssland för att få till en förändring. I Ryssland kan man bli slagen eller dödad som gay, sa en av medlemmarna från scenen.

– Nyligen föreslog ryska lagstiftare en ännu värre lag än antigay-lagen. Representanter för kyrkan vill kriminalisera homosexualitet. Vi vill se en annan kyrka.

Det blev fotbollsstjärnan Nilla Fischer som fick ta emot priset från Pussy Riot.

– Helt fantastiskt att stå här för den människa jag är och inte det yrke jag utför. Jag vill tacka alla som röstat på mig. Det här är den bästa galan ever, sa en rörd Nilla Fischer.

Emma Green årets hetero

Emma Green Tregaro blev Årets hetero. Den svenska höjdhopparen uppmärksammades när hon förra året målade sina naglar i regnbågens färger under VM i Moskva för att visa sitt stöd för HBTQ-rörelsen.

– Jag är otroligt glad för att jag blivit uppfostrad att följa mitt hjärta och att alla människor är lika värda, sa hon i sitt tacktal.

På galan chockade Måns Zelmerlöw alla när han plötsligt visade sig utan en tråd på kroppen. I ett nummer gjorde han en Miley Cyrus och kom ingungande på en stor "Wrecking ball" – helnäck.

Förutom otaliga kändisar gästas galan av flera politiker, bland annat Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfvén och EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP).

"Underbart om detta fanns i Ryssland"

Efter galan träffade Aftonbladet Pussy Riot.

– Det vore underbart om Ryssland skulle kunna ha samma sak som det här och kunna visa respekt för en alternativ livsstil. Det är något vi saknar, säger Nadezjda Tolokonnikova.

Nilla Fischer var mycket nöjd över att ha träffat Pussy Riot - och att få det tyngsta priset Årets homo.

– Jag ville bara skrika på scen. Det känns fantastiskt. Det här betyder att jag syns och hörs och att mina åsikter syns och hörs - som en förebild för andra människor, säger hon.

Här är årets vinnare:

Årets homo/bi/trans – Nilla Fischer

Årets hetero – Emma Green Tregaro

Årets drag – Björn Kjellman

Årets artist – Peter Jöback

Årets tv-stjärna – Gina Dirawi

Årets film – Blå är den varmaste färgen

Årets bok – Sjukdomen och Döden (Del 1 och 2 i Torka aldrig tårar utan handskar) av Jonas Gardell

Årets tv-program – Eurovision song contest 2013

Årets scen – musikalen Priscilla

Årets gayställe – Stockholmskrogen Kolingsborg

QX hederspris – Barbro Westerholm (FP)

Årets keep up the good work – Sean Kelly

ARTIKELN HANDLAR OM