Han gömde 12-åring – i en trälåda

1 av 3 | Foto: Polisen
Delar av lådan som specialbyggts för att gömma flickan.
NYHETER

50-åringen tog kontakt med flickan då hon var 12 år gammal.

Han gömde henne i en låda och dömdes 2010 för en stor mängd våldtäkter mot henne.

I julas fick han permission – och ringde henne, skriver Västerbottens-Kuriren.

Mannen var i 50-årsåldern och bodde i Västerbotten. Han tog 2007 kontakt med flickan då hon var 12 år gammal.

Bodde i låda

Han utsatte därefter flickan för grova övergrepp under flera års tid. Han uppskattar själv att han "hade sex med" henne mellan 20-30 gånger fram till 2008 och under en senare period "flera gånger i veckan". 

2010 dömdes han i Lycksele tingsrätt för bland annat våldtäkt mot barn och grov egenmäktighet med barn till fem års fängelse. Han döms även för att ha ofredat en annan flicka sexuellt.

Hovrätten skärpte straffet till sex års fängelse. Han är även förbjuden att kontakta flickan.

Mannen hjälpte flickan att rymma från ett behandlingshem 2009 och byggde en specialgjord låda där han gömde henne i sin lastbil. Flickan fick krypa in i lådan genom ett fönster i förarhytten. Lådan var byggd av lagerhyllor i plåt, 2 gånger 1 meter och 1,70 meter hög, och förankrad i lastbilen med spännband.

Flickan fick vissa dagar bo i lådan för att inte polisen skulle upptäcka henne.

Ringde flickan

50-åringen byggde även en låda av pallkragar i sitt garage, som gömställe för flickan.

Han tog även med henne på resor i Sverige och till Tyskland.

I höstas gjordes en riskbedömning, uppger Västerbottens-Kuriren, som kom fram till att mannen har hög risk för att återfalla i sexualbrott. Trots det beviljade Kriminalvården honom ett flertal permissioner.

Under en permission som han beviljats för att fira jul med släktingar i Västerbotten tog han kontakt med flickan som han våldtagit, genom att ringa till henne.

Mannen varnas nu av Kriminalvården och har inte givits några fler permissioner.

I slutet av juli i år beräknas mannen bli villkorligt frigiven.

Blir troligen fri

Jerker Eklund, kriminalvårdsinspektör på Anstalten Kristianstad där 50-åringen avtjänar sitt straff, säger till Västerbottens-Kuriren:

– Det räcker sällan med en enda misskötsamhet för att frigivningen ska bli uppskjuten, men det är upp till klientsäkerhetsenheten att avgöra.

Torkel Omnell, pressinformatör vid Kriminalvården säger till Aftonbladet:

– Det är praxis i Sverige att bli frigiven efter två tredjedelar av straffet. Då har vi bara att utföra det jobbet. Beräknas risken för återfall som hög kan man ställas under övervakning.

FAKTA

50-åringen bodde i Vännästrakten och lärde känna flickan när hon var tolv år.

Han hade i flera år en sexuell relation med flickan. Han hjälpte henne att rymma från behandlingshem, tog med sig henne utomlands vid flera tillfällen, och gömde henne i en specialkonstruerad låda, bland mycket annat.

I oktober 2010 dömdes han av tingsrätten till fängelse i fem år för bland annat våldtäkt mot barn. I december samma år skärpte hovrätten straffet till fängelse i sex år.

"Hans agerande framstår i alla avseenden som mycket förslaget. Gärningarna har haft påtaglig inverkan på målsägandes liv och därtill inneburit ett allvarligt angrepp på hennes trygghet till person", skrev hovrätten i sin dom.

I slutet av juli 2014 kan han tidigast bli villkorligt frigiven.

Källa: Västerbottens-Kuriren.

ARTIKELN HANDLAR OM