72-årig kvinna åtalas för 18 år gammalt mord

Foto: TOMAS JOHANSSON
Den 72-åriga kvinnan i rätten.
NYHETER

När hennes man hittades död för 18 år sedan pekade allt på att han dött en naturlig död orsakad av hjärtsjukdom.

Men nu framträder en helt annan bild - ett planerat mord utfört med elpistol.

I dag åtalades den 72-åriga ex-hustrun vid Uddevalla tingsrätt.

Kvinnan har i förhör medgett att hon skjutit mannen med elpistol men hävdat att det var i självförsvar. Hon ska själv ha blivit attackerad av mannen med vapnet men lyckades få tag i det och använde det mot honom.

Samtidigt har hon gett en annan version till andra då hon berättat vad som hände. Och i den versionen var det hon själv som ordnat fram vapnet.

Avfyrade elpistol mot huvudet

Enligt stämningsansökan knuffade hon honom till marken, slog honom i bröstet och i ansiktet. Och avfyrade elpistol upprepade gånger mot hans bröst, huvud, ansikte och mun.

I andra hand åtalar kammaråklagare Stefan Lind kvinnan för försök till mord, för det fall tingsrätten inte skulle komma fram till att mannen dog direkt av angreppet.

Var rädd för kvinnan

En tid före dödsfallet hade mannen berättat för sin syster och sin dotter om att han utsatts för våld och hot av exhustrun. För andra hade han även berättat att han var rädd för kvinnan.

I åtalet anges inte hur många elpistoler som använts, åklagaren utesluter inte att det kan ha varit flera.

Ett närstående vittne har berättat att kvinnan hade tillgång till elpistoler. Det finns också experter som uttalat sig om att det finns riskgupper som elpistol inte ska användas emot - drogmissbrukare och hjärtsjuka. Då kan det normalt sett icke-dödliga vapnet bli dödligt.

Fanns tydligt motiv

Åklagaren anser att det fanns ett tydligt motiv. Mannen ville skiljas och hustrun skulle därmed tvingas bort från gården utanför Strömstad som låg henne så varmt om hjärtat.

Skilsmässan skulle gå igenom med ett beslut i Strömstad den 17 november 1995. Men den 22 september avled mannen.

Hemligt inspelade samtal

Bland bevisen finns också hemligt inspelade samtal med kvinnan på sammanlagt 35 minuter.

Två år senare ringde kvinnan in till redaktionen för radioprogrammet Karlavagnen. Hon berättade då hur hon blivit angripen av mannen med elpistol, hur hon avväpnat honom och skjutit mot honom. Inslaget sändes aldrig men samtalet ledde till att att en mordutredning inleddes där kvinnan var misstänkt. Ärendet lades ner bland annat därför att obduktionen inte visade att mannen dött på grund av annans handaverkan.

Kvinnan förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM