Bildt i Iran – Vill uppmuntra regimens nya öppenhet

1 av 3 | Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Carl Bildt med Irans utrikesminister Mohamad Javad Zarif
NYHETER

Utrikesminister Carl Bildt träffar i dag Irans president Hassan Rouhani i Teheran.

Besöket är ett led i försöken att uppmuntra den nya öppenheten gentemot omvärlden och en uppgörelse som garanterar att Iran inte skaffar sig kärnvapen.

Men Bildt har också lovat att han ska ta upp frågan om mänskliga rättigheter när han träffar Rouhani.

Utrikesministern har fått en hel del kritik från bland annat exiliranier för att han över huvudtaget reser till Iran och därmed i deras ögon legitimerar prästdiktaturen.

”Ger regimen PR”

Även Lars Adaktusson, som kandiderar för kd till Europaparlamentet menar att Bildt genom sina resa ger regimen PR.

Anklagelser som Bildt avfärdar.

Efter Kina är Iran det land i världen som avrättar flest människor. Det finns också ett hårt förtryck av yttrande- och pressfrihet. Sociala medier som facebook och twitter blockeras av regimen.

Resan sker på inbjudan från Iran. Det är första gången på över tio år som en svensk utrikesminister besöker Iran.

Nyckelroll

Enligt Bildt accepterade han inbjudan av flera skäl.

– En ny iransk president har tillträtt med en tydlig reformagenda, och den nya administrationen har visat tecken på att försiktigt öppna landet. Det är viktigt att försöka påverka denna utveckling i rätt riktning. Ett annat syfte är uppmuntra till fortsatta framsteg i samtalen om landets kärntekniska program. Här har EU en nyckelroll.

I november slöts ett preliminärt avtal mellan Iran och USA, Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och Tyskland, där Iran stoppar delar av programmet. Men det krävs ett nytt avtal inom sex månader för att det ska bli en slutgiltig överenskommelse.

Träffade vanliga iranier

Bildt reste till Iran i går direkt från en säkerhetspolitisk konferens i München. Första anhalten var den historiska staden Isfahan där han bland annat träffade guvernören, lokala köpmän och vanliga iranier.

I dag träffar han president Rouhani och utrikesminister Zarif för överläggningar. Bildt ska helt enkelt försöka utröna hur uppriktig den nya ledningen är i sin önskan att bryta Irans isolering gentemot omvärlden.

Bildt lämnar Iran på torsdag morgon.

ARTIKELN HANDLAR OM