Hade hundratals vapen hemma – vill förklara sig

1 av 12 | Foto: Kai Rehn
Att tömma mannens hus på vapen kommer ta ett bra tag.
NYHETER

Mannen i Värnamo hade hundratals vapen och explosiva föremål hemma.

Nu avslöjas att han hade 557 vapenlicenser – och han tycker att polisen har överreagerat.

– Jag hoppas jag får vara med i en dialog och förklara så jag kan få förståelse, säger mannen till SR.

Arbetet med att tömma huset i Värnamo på vapen och explosiva medel väntas pågå till helgen. Det inleddes redan i torsdags när villan spärrades av och militären och bombspecialister kopplades in.

Anledningen var den enorma mängd vapen som hade hittats. Exakt hur många var oklart, men det rörde sig om hundratals, uppgav polisen för Aftonbladet då.

Samlat i 50 år

Mannen har nu intervjuats av Sveriges radio i Jönköping och uppger att han samlat på vapen i över 50 år.

– Det är inte skjutvapen eller att skjuta som är så himla viktigt utan det är den tekniska utvecklingen, säger han.

De flesta av mannens vapen skaffades på 60- och 70-talet och han innehar över 557 vapenlicenser. Mannen tycker själv att polisens insats har varit överdriven.

– Jag tycker de överreagerar, men det bottnar väl i okunskap och rädsla.

Oklart öde

Att någon har över 500 vapenlicenser är ovanligt, och enligt polisen finns ingen i landet som haft så många som mannen i Värnamo.

– Det är en väldigt hög siffra, jag tror inte det är möjligt att komma upp i det antalet i dag, säger Jönköpingspolisens chefsjurist Peter Johansson till Värnamo Nyheter.

Samtliga licenser har återkallats och det är nu oklart vad som kommer att hända med alla vapen när polisen väl tagit hand om dem.

– Vi har in i det längsta försökt hitta en lösning med mannen för att få kontrollera om vapenförvaringen uppfyllde den nuvarande vapenlagen. Det har inte gått att genomföra vilket har inneburit att vi har återkallat mannens tillstånd och omhändertar samtliga licenspliktiga vapen, säger Björn Dahlbäck, chef vid Polisens tillståndssektion i Jönköpings län, till Värnamo Nyheter.

ARTIKELN HANDLAR OM