Här möter Bildt Irans president

1 av 7 | Foto: Erik Zsiga
Carl Bildt träffar Irans president Hassan Rohani.
NYHETER

Mänskliga rättigheter och atomenergiprogram diskuterades under Carl Bildts möte med Irans president Hassan Rohani.

Utrikesministern kritiserade också presidenten för att han inte kunde gå in på sin favoritkanal Twitter under resan.

"Jag skulle tro att orimligheten i detta är uppenbar även för dem", skriver han på sin blogg.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) är på officiellt besök i Iran för att träffa president Hassan Rohani. Under det 40 minuter långa samtalet med presidenten togs bland annat landets kontroversiella atomenergiprogram upp.

– Den största farhågan är att de nukleära förhandlingarna ska misslyckas. Då kan vi gå in i en fas när man i omvärlden börjar diskutera nya sanktioner. Då hamnar vi i en konfrontationsfas, då kommer möjligheten till öppningar i de mänskliga rättigheterna bli ett av de första offren, säger Carl Bildt till TT.

"Orimligt"

På presskonferensen med landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif sa han att EU vill få i gång en dialog med Iran om de mänskliga rättigheterna.

– Där behöver vi en fördjupad internationell dialog. Vi hade samtal mellan EU och Iran för ett par år sedan, som avbröts. Jag hoppas att vi kan återuppta dialogen, säger Bildt till TT.

Carl Bildt är en flitig användare av Twitter med flera tusen följare. Under utrikesministerns resa i Iran har han inte haft tillgång till sin favoritkanal. Något han påtalade under sina möten med både president Rohani och utrikesminister Zarif.

"I såväl samtalet med president Rouhani som utrikesminister Zarif nämnde jag att jag tillhör deras följare på Twitter, men dessvärre tvingats konstatera att det inte varit möjligt under mina dagar här i Iran.

Jag skulle tro att orimligheten i detta är uppenbar även för dem. Att friheten på nätet tillhör de frågor vi ger prioritet hade jag också anledning att poängtera.", skriver Carl Bildt på sin blogg.

"Oh dear..."

Bildts förkärlek för teknik och sociala medier tog sig tydligt uttryck under en presskonferens med Zarif. På presskonferensen drog Bildt till sig förvånade blickar när han började ta bilder från talarstolen.

Bilden på Bildt som tar en bild har fått stor spridning på flera tidningars nätupplagor och delas flitigt på sociala medier.

"Det är vissa ögonblick då inte selfies och bilder inte är lämpliga", twittrar Ziya Meral, politisk rådgivare baserad i London.

Tim Montgomerie, redaktör på Times Opinion, skriver kortfattat:

"Oh dear... Carl Bildt på presskonferens i Teheran".

Den iranska twittraren WhiteSwan:

"Haha Carl Bildt är verkligen beroende av teknik och hans blogg".

ARTIKELN HANDLAR OM