Bukowskis expert gripen i konsthärva

Riskerar upp till tio års fängelse

NYHETER

Bukowskis konstexpert Elena Basner har häktats i Ryssland.

Hon misstänks vara inblandad i en rysk bedrägerihärva för miljonbelopp.

– Det är inte ovanligt att experterna i Ryssland hamnar i den här typen av situationer, säger Bukowskis vd Michael Storåkers, till Dagens industri.

Elena Basner greps i fredags i S:t Petersburg. Hon misstänks vara inblandad i försäljningen av en förfalskad tavla av den ryske konstnären Boris Grigoriev (1886-1939), skriver Dagens industri. Den förfalskade tavlan såldes 2009 för 250 000 dollar till konstsamlaren Andrei Vasilev.

Vad Vasilev inte visste var att originalet fanns på ett museum i S:t Petersburg.

Nekar till anklagelserna

Härvan rullades upp för ett par år sedan när förfalskningen uppdagades på en stor utställning där tavlan visades. En omfattande utredning sattes igång.

Personen som sålde tavlan till Vasilev påstår att det är Elena Basners målning. Men hon ska ha nekat och sagt att tavlan tillhör en estnisk man, som senare visat sig vara dömd för flera grova brott.

Ryska medier har skrivit spaltmeter om den stora bedrägerihärvan.

– Jag vet att jag är oskyldig, ska Elena Basner ha sagt till den ryska tidningen Kommersant enligt DI.

"Inte ovanligt"

För Bukowskis del innebär det att en av företagets främsta experter på rysk konst nu sitter häktad misstänkt för en omfattande tavelkupp. Basner riskerar upp till tio års fängelse.

– Vi har uppfattningen att hon är en av de ledande experterna på det ryska och ingen är dömd innan man är fälld i domstol. Det är inte ovanligt att experterna i Ryssland hamnar i den här typen av situationer, tyvärr, säger Bukowskis vd Michael Storåkers till Dagens industri.

ARTIKELN HANDLAR OM