"Så vill vi stoppa anonyma bidrag"

NYHETER

I dag finns inget lagförbud för partier att ta emot anonyma bidrag.

De rödgröna anklagar Alliansen för passivitet och vill nu ta ett krafttag mot dagens partibidragssystem.

"Vi lämnar ett eget lagförslag som innebär att partier som tar emot anonyma bidrag inte ska få partistöd från staten", skriver tre KU-ledamöter från S, MP och V på DN Debatt.

I regeringens proposition som presenterades för två veckor sedan finns inget förbud mot att ta emot anonyma partibidrag. Detta trots att en stor majoritet i riksdagen varit för en tydlig lagreglering.

Vill stoppa anonyma gåvor

Den rödgröna oppositionen vill ha ett förbud, men menar att det i praktiken inte är möjligt att få till ett innan valen i maj och september. I ett inlägg på DN Debatt skriver tre KU-ledamöter från oppositionen hur det skulle kunna gå att få stopp på anonyma bidrag – utan ett lagförbud.

”Vi lägger en gemensam motion som i stället för ett direkt förbud mot att ge eller ta emot anonyma bidrag till partierna tar sikte på att partier som ansöker om det statliga partistödet inte får ta emot anonyma bidrag”, skriver de.

Förslaget ska enligt artikelförfattarna ha utformats med hjälp av erfarna jurister.

Internationell kritik

Enligt deras bedömning skulle förslaget kunna träda i kraft den 1 april 2014.

- Det kommer att vara nödvändigt att göra ytterligare mer ordentliga genomgångar i förhållande till grundlagarna och då måste vi göra så här i stället, säger Peter Eriksson (MP), ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, till TT.

Sverige har fått massiv internationell kritik för sitt partibidragssystem. Den europeiska antikorruptionsorganisationen Greco har vid flera tillfällen riktat kritik mot att det i Sverige går att lämna anonyma partibidrag.

Debattartikeln är undertecknad:

Peter Eriksson, riksdagsledamot (MP) och konstitutionsutskottets ordförande.

Björn von Sydow, riksdagsledamot (S) och ledamot i KU.

Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot (V) och ledamot i KU.

ARTIKELN HANDLAR OM