Suzanne Basso, 59, fick dödlig injektion

Hon torterade en utvecklingsstörd man - i dag avrättades hon i Texas

NYHETER

Hon torterade en mentalt handikappad man till döds och lämnade honom i ett dike.

På onsdagskvällen avrättades Suzanne Basso, 59, i den amerikanska delstaten Texas.

Foto: AP
Suzanne Basso.

Louis Buddy Musso hittades av en joggare i ett dike 1989. På kroppen upptäcktes omfattande skador: 17 knivhugg mot huvudet, 28 knivhugg och brännmärken efter cigaretter på ryggen, en skallfraktur, ett brutet ben i nacken, 14 brutna revben och två ryggkotor som var satta ur led.

Badade i blekmedel

På onsdagskvällen avrättades Basso med en giftinjektion i delstaten Texas, skriver nyhetsbyrån AP. Hon ville inte säga några sista ord. Basso förklarades död elva minuter efter hon fick injektionen.

För brottet dömdes Suzanne Basso och fyra andra personer, varav en av dem hennes son. De ska dagarna före han hittades ha torterat Musso, som var mentalt handikappat med en sjuårings intellekt. Bland annat ska de ha badat honom i blekmedel och skrubbat hans kropp med stålborste.

Anledningen till dödsmisshandeln var pengar. Suzanne Basso ska ha lurat i honom att hon ville gifta sig med honom för att sedan ha sett till att bli mottagare till Mussos socialbidrag och livförsäkring.

Även Basso mentalt sjuk

Innan avrättningen hävdade den anklagades advokat att Basso själv inte var mentalt frisk och att hon därför inte bör kunna dömas till dödsstraff. Kvinnan ska ha lidit av vanföreställningar varför advokaten har ifrågasatt den rättspsykiatriska utredningen av henne. En rättspsykiatriker har förordat fler tester av Basso och sökte ett uppskjutande av hennes död.

Colleen Barnett var åklagare när Basso förhördes om fallet för femton år sedan. Enligt henne försökte Basso manipulera de psykologiska testerna och hittade på historier om sig själv när hon förhördes om fallet 1998. Bland annat ska hon ha låtsas vara blind, döv och att hon inte ska ha kunnat gå själv. Hon ska även ha talat som en liten flicka istället för en vuxen kvinna.

FAKTA

14:e kvinnan som avrättas

Dödsdomar mot kvinnor är ovanligt i USA. Suzanne Basso avrättades idag, onsdag. Hon blev därmed den 14:e i hela landet och den femte i Texas. Dödsstraffet återinfördes 1976. Närmare 1400 män har avrättats, varav 505 av dem i Texas.

ARTIKELN HANDLAR OM