Katten Cody hemma – efter sex år

1 av 2
NYHETER

För snart sex år sedan försvann huskatten Cody från familjen i Jakobsberg. På tisdagen fick hans matte Julia Zhao, 24 ett telefonsamtal om att han hittats - bara någon mil bort.

- Det är ett mirakel, säger Zhao som under flera år trott att hennes älskade husdjur varit dött.

Katten Cody ligger gömd under ett bord i vardagsrummet hemma hos sin matte Julia Zhao, 24 i Enköping. Fram tills i tisdags var han en vildkatt och han har klarat sig utomhus på egen hand i sex år. Det var i februari 2008 som Julia Zhao såg sin katt Cody senast. Då bodde de med hennes föräldrar i Järfälla norr om Stockholm.

När Julia var i skolan brukade Cody vara ute på äventyr i skogarna runt bostadsområdet. När han i februari 2008 inte synts till på flera dagar gav sig familjen ut och letade.

Satte upp lappar

De satte upp lappar med efterlysningar och gjorde en polisanmälan om att han var bortsprungen. Efter någon vecka befarade de dock att det värsta hade hänt.

– En grannkatt blev riven av en räv bara någon vecka innan Cody försvann och vi trodde att samma sak kunde ha hänt honom, säger Julia Zhao, 24.

Familjen fortsatte dock att leta i skogen i flera månader. De hoppades att de i alla fall skulle hitta Codys kropp.

– Jag ville bara få ett svar på vad som hänt honom även om det var något frukansvärt.

Samtal som en chock

Samtalet från Kattstallet i Åkeshov i tisdags kom som en chock för Julia Zhao. Ett par som bodde i Kungsängen hade hittat Cody utanför sitt hem - bara någon mil från området där han försvann. Personalen på Kattstallet lyckades tyda ID-märkningen i Codys öra och hittade Julia Zhaos kontaktuppgifter i registret hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

– Det är en riktig solskenshistoria, säger Careen True som är verksamhetschef för Kattstallet. Hon har varit med om att många katter har kunnat återförenas med sina ägare - men aldrig tidigare att det kunnat ske efter så lång tid.

– Det är ett mirakel att han har överlevt och klarat sig så pass bra utomhus under alla dessa år, säger True som är van att se katter med bland annat svåra köldskador.

Känslosam återförening

För Julia Zhao och Cody blev återföreningen känslosam. När Aftonbladet träffar dem i deras hem i Enköping har de bara haft ett knappt dygn tillsammans men allt har gått bättre än Julia vågat hoppas.

– Han kände igen mig direkt trots att det gått så lång tid och han lyssnar till sitt namn, säger Zhao.

Cody är dock märkt av sina år som vildkatt. De första timmarna i lägenheten har han tillbringat gömd under matbordet eller bakom soffan i vardagsrummet. Under kortare stunder kan Julia dock locka fram honom med olika former av kattgodis.

– Min största oro när han kom hem var att han skulle ha glömt hur en kattlåda fungerar, säger Zhao.

– Men efter att jag visat honom den så har det fungerat jättebra.

Julias sambo Johnny blev minst lika överraskad som hon av den snabba familjeökningen men ser fram emot att lära känna Cody.

– Tack och lov är han inte allergisk mot katter, säger Zhao.

FAKTA

Så såg världen ut när Cody försvann:

George W Bush var president i USA

Omkring 138 000 människor dog i cyklonen Nargis i Burma

Europa fick en ny stat när Kosovo deklarerar självständighet

Charlotte Perrelli vann Melodifestivalen med låten "Hero"

Viktigt att ID-märka och registrera katter:

För att en bortsprungen katt ska kunna återförenas med ägaren är det viktigt att den både ID-märks och registreras hos Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

(Fakta: SVERAK)

ARTIKELN HANDLAR OM