Centern attackerar Löfven – om jobben

Foto: LOTTE FERNVALL
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven
NYHETER

Nu går Centerpartiet till attack mot Stefan Löfven i jobbfrågan.

Man kritiserar S-ledaren för att föra en småföretagarfientlig politik – som hotar ungas jobb.

– Löfven säger att han är för jobben men hans politik är jobbförstörande, säger chefsekonomen Martin Ådahl (C).

Foto: Linn Malmen
Martin Ådahl, chefsekonom (C)

I morgon beger sig flera personer från Centerpartiet till Solna i Stockholm för att träffa hotellföretagaren Cecilia Wingård.

Hon har skrivit brev till politikerna i sin kommun med uppmaningen "Höj inte arbetsgivaravgiften och restaurangmomsen". I brevet beskriver hon att regeringens sänkningar har gett henne råd att anställa fler och att hon, om S tar över, riskerar att tvingas säga upp dem.

"Det känns inget vidare måste jag säga. Dessutom låter det märkligt. Socialdemokraterna säger ju att man vill bekämpa ungdomsarbetslösheten!" skriver hon i brevet.

"Ta jobbskaparnas oro på allvar"

Martin Ådahl, chefsekonom och en av Annie Lööfs närmaste medarbetare, är en av dem som åker till Solna för att visa företagaren sitt stöd.

– Jag vill höra hennes historia och hur hon tänker. Sedan vill jag att Stefan Löfven ger henne ett seriöst svar, jobbskaparnas oro måste tas på allvar, säger han.

– Det är i de små företagen som de nya jobben skapas. Det är de som anställer. Vi gör inte det här för att de rika och välbeställda ska få mer pengar på kontot, vi gör det för att små företag ska anställa fler.

Enligt Ådahl är det nu dags att syna Socialdemokraternas kort när det handlar om jobben, hur och var jobben ska skapas om Alliansregeringens åtgärder slopas efter valet.

– Vi kräver en realitycheck av Löfvens påståenden av typen "vi är det främsta jobbpartiet och vi gör allt för jobben". Cecilia i Solna är ett levande exempel på att det är precis tvärtom, säger han.

"Ineffektiva åtgärder"

Fredrik Olovsson som är Socialdemokraternas talesperson i finansutskottet svarar på kritiken från C.

– Det är stora ord från ett parti som är ansvariga för att arbetslösheten har stigit väldigt kraftigt och att underskotten i statens finanser är väldigt stora. Det är därför vi är noga med att de åtgärder vi vill införa är effektiva och det är inte krogmomsen och arbetsgivaravgifterna, säger han.

Han menar att regeringens egen expertmyndighet IFAU dömt ut sänkningarna som "ineffektiva" och "kostsamma".

– Varje jobb kostar 1,6 miljoner i de här branscherna med det här stödet. Vi har pekat ut att vi i stället behöver anställa fler lärare och undersköterskor. Man kan anställa fyra gånger så många jämfört med den här typen av ineffektiva åtgärder, säger Olovsson.

Bråket om regeringens sänkta restaurangmoms och arbetsgivaravgifter för unga har pågått i politiken en längre tid. Striden blossade upp igen när Max-vd:n Richard Bergfors nyligen gick ut och varnade sina anställda för att ett politiskt maktskifte skulle vara en katastrof för hans företag. Sedan dess har också bland annat ett callcenterföretag gjort samma sak.

ARTIKELN HANDLAR OM